Factchecker Maarten Schenk: “Zelfs videobeelden worden gepresenteerd als ‘echt’.”
Volledig scherm
PREMIUM
Factchecker Maarten Schenk: “Zelfs videobeelden worden gepresenteerd als ‘echt’.” © Karolien Coenen/ rv

Oude of vervalste beelden en zelfs videogames worden misbruikt als propaganda of voor geldgewin: zo leer je fake van echt nieuws te onderscheiden

Maarten Schenk is factchecker bij Lead Stories, een bedrijf dat voor Facebook en TikTok werkt. Hij merkt dat veel mensen valse beelden delen over de oorlog in Oekraïne. “Er is veel propaganda langs beide kanten, maar sommige mensen proberen ook geld te verdienen door vals nieuws te verspreiden.” Daarom geeft Schenk advies om te vermijden dat je zelf in de val trapt.

  1. Hoe een nieuwe generatie Oekraïense TikTokkers de oorlog verslaat: “De hele wereld moet zien wat er hier écht gebeurt”
    PREMIUM

    Hoe een nieuwe generatie Oekraïense TikTokkers de oorlog verslaat: “De hele wereld moet zien wat er hier écht gebeurt”

    Terwijl TikTokkers in Rusland geen nieuwe filmpjes meer kunnen uploaden, ontpopt er zich in Oekraïne een nieuwe generatie influencers. Jonge Oekraïense twintigers, vooral meisjes, hebben er hun missie van gemaakt om via de social media-app generatie Z correct te proberen informeren over wat er in Oekraïne gebeurt, hoe het leven in oorlog er momenteel aan toegaat en fake news zoveel mogelijk te bannen. Door hun verslaggeving ter plaatse kregen ze er in geen tijd honderdduizenden volgers bij en werden hun video’s soms wel 50 miljoen keer bekeken. “Russische volgers die eerst niet geloofden in de oorlog, sturen me nu dat ze aan onze kant staan”, vertelt een van hen.