Zeker 17 gewonden, onder wie kinderen en zwangere vrouwen, bij bombardement op kinderziekenhuis in Marioepol

In de Zuid-Oekraïense stad Marioepol is een gebouw dat dienst doet als kraamkliniek en kinderziekenhuis volledig vernietigd. Dat is te zien op beelden die onder meer gedeeld worden door president Zelenski. Hij beschuldigt Rusland ervan het ziekenhuis te hebben platgebombardeerd. Rusland zelf ontkent iets te maken te hebben met de feiten. Ook woensdag weer is er weinig in huis gekomen van de evacuatie van burgers uit Marioepol en andere Oekraïense steden die door de Russen belegerd worden. Kiev en Moskou geven elkaar daarvoor de schuld, zoals ze de voorbije dagen ook al deden.

joro

Volgens het stadsbestuur van de strategische havenstad Marioepol is er ‘massaal veel’ schade aan hun kinderziekenhuis na Russische luchtaanvallen. Volgens de gouverneur van de regio Donetsk, waar de stad Marioepol ligt, zijn zeker 17 mensen gewond geraakt bij het bombardement op het kinderziekenhuis daar. Onder de gewonden zijn vrouwen die aan het bevallen waren.

Een hoogzwangere vrouw wordt gewond afgevoerd uit de kraamkliniek.  ©  AP

President Volodimir Zelenski deelde beelden van het ziekenhuis na de aanslag via Twitter. “Mensen, ook kinderen, liggen onder het puin. Wreedheden! Hoeveel langer zal de wereld deze terreur negeren? Sluit nu het luchtruim! Stop het moorden! Jullie hebben de macht, maar jullie lijken jullie menselijkheid te verliezen”, schreef hij bij de beelden.

De Oekraïense president richtte zijn pijlen opnieuw op de NAVO die weigert een no-flyzone op te leggen boven het Oekraïense luchtruim.

Rusland ontkent het hospitaal gebombardeerd te hebben. “Russische troepen beschieten geen burgerdoelen”, zei Dmitri Peskov in een korte reactie aan persbureau Reuters.

 ©  AP

“Veilige corridors niet gerespecteerd”

Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba toont dit voorval eens te meer aan dat Rusland zich niet houdt aan het toegezegde staakt-het-vuren langs de vandaag ingestelde veiligheidscorridors, onder meer in Marioepol. Oekraïne en Rusland spraken af om woensdag tussen 9 en 21 uur lokale tijd zes vluchtroutes in te leggen, verspreid over het hele land waarlangs burgers steden waar hevig gevochten wordt, kunnen ontvluchten.

“Rusland blijft meer dan 400.000 mensen gijzelen in Marioepol, blokkeert humanitaire hulp en evacuatie. Er gaan willekeurige beschietingen door”, schreef minister Koeleba op Twitter. “Bijna 3.000 pasgeboren baby’s hebben geen medicijnen en voedsel.”

Rode Kruis: “Omstandigheden apocalyptisch”

Dinsdag noemde het Rode Kruis de omstandigheden in de stad “apocalyptisch”, met inwoners die ondergronds schuilden voor meedogenloze bombardementen, zonder toegang tot voedsel, water, elektriciteit of warmte.

Een medewerker van president Volodimir Zelenski zegt dat uit Enerhodar, in het zuiden, verschillende bussen met vluchtelingen zijn geëvacueerd, en uit Soemi werden 25 bussen met 1.000 mensen en 6.000 auto’s met 20.000 mensen in veiligheid gebracht naar de stad Poltova, in het centrum van het land.

Russische troepen verhinderden echter een konvooi van 50 bussen met burgers die uit de stad Bucha buiten Kiev wilden raken. Dat stellen de lokale autoriteiten die er aan toevoegen dat de gesprekken bleven doorgaan om het konvooi te laten vertrekken. Ook bij Charkiv zou de evacuatie van burgers op niets zijn uitgedraaid.

Kiev en Moskou geven elkaar de schuld

Beide partijen hebben elkaar beschuldigd van het schenden van het staakt-het-vuren. Volgens de Russische legerbevelhebber Michail Mizintsev werd het staakt-het-vuren strikt nageleefd, maar de Oekraïners zouden volgens hem Russische stellingen in buitenwijken van Kiev, Charkov, Marioepol en Soemi beschoten hebben. De stellingen konden niet onafhankelijk bevestigd worden. Nog volgens Mizintsev wil Kiev “absurde en duidelijk onuitvoerbare voorwaarden” opleggen om corridors te openen.

Nog volgens de legertopman heeft Oekraïne opnieuw een evacuatie van mensen naar Rusland afgewezen. Moskou stelde tien routes voor, Kiev nog eens drie, aldus Mizintsev . De Oekraïense vicepremier Irina Verestsjoek zei dan weer dat Kiev had ingestemd met zes corridors.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER