Gasterminal in Zeebrugge

Wat als Poetin de gaskraan dichtdraait? "Gezinnen gaan nooit zonder gas vallen", benadrukt gasnetbeheerder Fluxys

De oorlog in Oekraïne is ook een energieoorlog en Europa is voor 40 procent van de aardgastoevoer afhankelijk van bevoorrading uit Rusland. Wat als de Russische president Vladimir Poetin besluit de toevoer dicht te draaien? We vroegen het aan gasnetbeheerder Fluxys. "Gezinnen gaan nooit zonder gas vallen", klinkt het.

Ons land is een draaischijf voor de aardgasbevoorrading van Europa. Denk aan de gasterminals in de haven van Zeebrugge. "Zelfs als de aardgastoevoer uit Rusland volledig zou worden gestopt, dan nog is er voldoende capaciteit om België en zelfs onze buurlanden te bevoorraden", zegt Laurent Remy van gasnetbeheerder Fluxys in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Remy benadrukt overigens dat er momenteel geen problemen zijn met de aardgasbevoorrading. Mocht daar verandering in komen, bestaat er een Europees solidariteitsmechanisme om zo de continuïteit van de gasbevoorrading te garanderen. "Dat mechanisme bestaat uit drie fases: early warning, alert en emergency. We zijn nu nog niet in fase 1. Pas in fase 3 kan een beroep worden gedaan op naburige landen."

Zelfs als de aardgastoevoer uit Rusland volledig zou worden gestopt, dan nog is er voldoende capaciteit

Gas heeft als voordeel dat het in tegenstelling tot bijvoorbeeld elektriciteit heel gemakkelijk kan worden gestockeerd. "Bijvoorbeeld vloeibaar in een LNG-terminal of gewoon zelfs in de buizen van het systeem", legt Remy uit. Nog voor er reserves moeten worden aangesproken kan eerst de bevoorrading geoptimaliseerd worden en daarna het verbruik van grote spelers wat verminderd worden.

Daarnaast wordt ook in ons land -naar analogie met elektriciteit- gewerkt aan een soort afschakelplan. Het grote verschil hier wel is dat je niet zomaar veilig een gasinstallatie aan- of uitschakelt. "Voor sommige grote industriële klanten kan het wel iets eenvoudiger." Remy benadrukt wel dat dit nooit van particulieren zal worden gevraagd. "Gezinnen zijn beschermde klanten", zegt hij.

"Ook sommige industriële klanten kunnen niet (veilig) zonder gas", gaat Remy voort. "Het kabinet van Tinne Van der Straeten (red. federaal minister van Energie) maakt momenteel een lijst op van welke klanten we de gasafname wel veilig zouden kunnen verminderen." Al gaat het om voorzorgsmaatregelen en is het volgens Fluxys momenteel nog helemaal niet aan de orde.

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen