Een controlekamer in de kerncentrale van Tsjernobyl

Oekraïne bezorgd om kerncentrale Tsjernobyl na stroomuitval, Atoomagentschap: "Geen kritieke impact op veiligheid"

In de kerncentrale van Tsjernobyl - die in handen van de Russen is - is de stroom uitgevallen. De Oekraïense autoriteiten maken zich zorgen over de systemen die er de radioactieve brandstof moeten koelen, maar het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) ziet geen kritische impact op de veiligheid. Ook het nucleaire controleorgaan in ons land (FANC) maakt zich geen grote zorgen.  

De kerncentrale van Tsjernobyl was het toneel van de grootste kernramp ooit in de geschiedenis, intussen ruim 35 jaar geleden. Nu zijn er opnieuw grote zorgen om Tsjernobyl door de oorlog in Oekraïne. De site is in handen van de Russen, maar in de buurt zijn er nog steeds gevechten en vanmiddag kwam er het bericht dat de stroomvoorziening naar de kerncentrale was uitgevallen.

De Oekraïense autoriteiten trokken aan de alarmbel en lieten verstaan dat er een risico bestaat dat er radioactief materiaal zal vrijkomen als de koelingssystemen zouden uitvallen. De centrale ligt dan wel al sinds het jaar 2000 helemaal stil, nog steeds moet er brandstof van de reactoren afgekoeld worden. Toch stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap gerust.

"De ontwikkelingen rond de site zijn in strijd met een belangrijke veiligheidspijler rond stroomvoorziening, maar in dit geval ziet de IAEA geen kritische impact op de veiligheid", klinkt het. Bij stroomuitval nemen de noodsystemen het sowieso over en die noodgeneratoren kunnen zo'n 48 uur blijven draaien.

Ook bij het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle in ons land klinken geruststellende berichten. "Er is op dit moment geen enkel risico op verspreiding van radioactiviteit ten gevolge van de situatie", zegt Geert Biermans van het FANC.

Beluister het gesprek met Geert Biermans van het FANC in "De wereld vandaag" op Radio 1:

"Het zwembadje zal nooit te warm worden"

"In de praktijk zal er redelijk weinig gebeuren. Hetgeen dat op de site aanwezig is, is inherent veilig. Je hebt de sarcofaag en het metalen omhulsel (rond de ontplofte reactor, red.). Die hebben geen koeling nodig", stelt Geert Biermans van het FANC.

"De bezorgdheid ging over de brandstof die nog aanwezig is van de reactoren die tot 2000 zijn blijven doordraaien. Die brandstof ligt in een soort zwembadje om actief gekoeld te worden. Die brandstof ligt daar al 20 jaar en is op zich voldoende afgekoeld dat zelfs wanneer de actieve koeling zou uitvallen, het zwembadje nooit te warm zal worden", verklaart Biermans.

Wel zijn er zorgen om het personeel van de Tsjernobyl-site. Die mensen zijn al twee weken onafgebroken aan het werk, zonder contact met de buitenwereld en onder grote druk. "Dat doet de kans op een menselijke fout toenemen. Maar dat zou vooral een probleem voor de site zelf zijn", klinkt het.

Meest gelezen