Wantoestanden in kinderopvang komen voor onderzoekscommissie

Wouter Beke (CD&V) laat weten dat hij als bevoegd minister zijn volledige medewerking zal verlenen. ©  Belga

Na de reeks grove wantoestanden in de kinderopvang, waarbij zelfs een baby stierf, blijven veel vragen over. Een parlementaire onderzoekscommissie moet antwoorden opleveren.

Wim Winckelmans

‘De minister kan zelf niet uitleggen wat er is misgelopen. Als het antwoord niet komt, moeten we zelf het heft in handen nemen en op zoek gaan naar antwoorden.’ Nog voor de onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling haar conclusies en aanbevelingen heeft bekendgemaakt, riep de voorzitter van die commissie – Vooruit-parlementslid Hannes ­Anaf – woensdag al op om een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie op te richten.

Aanleiding zijn de vele vragen die zijn blijven hangen nadat Vlaams minister van Welzijn ­Wouter Beke (CD&V) dinsdag uren op de rooster was gelegd in het Vlaams Parlement over de wantoestanden in kinderdagverblijven. Bij ’t Sloeberhuisje in Mariakerke is een baby van amper een half jaar overleden aan een schedeltrauma. In Schoten mocht een vrouw een kinderdagverblijf blijven uitbaten, ook al was ze veroordeeld voor de mishandeling van kleine kinderen.

   • Twee weken voor drama nog inspectie in ’t Sloeberhuisje

Zwarte lijst

Waarom stond ’t Sloeberhuisje niet op de zwarte lijst van kinderdagverblijven die strikt worden opgevolgd omdat er problemen zijn vastgesteld? Wat is er gebeurd met de bijkomende klachten over het kinderdagverblijf? Werd ouders afgeraden om een klacht in te dienen? Waarom werd er niet eerder ingegrepen? Minister Beke kon er niet altijd een antwoord op geven, ook al omdat hij geen informatie van Kind en Gezin had.

Er was al een hoorzitting gepland, waarop Kind en ­Gezin en de Zorginspectie tekst en uitleg moesten komen geven. Beke heeft ook al een audit naar de inspectie en handhaving bevolen, waarvan de resultaten deze ­zomer worden verwacht. Maar voor het parlement is het niet genoeg. Het wil snel ingrijpen, ook om het zwaar geschonden vertrouwen in de kinderopvang terug te winnen.

De onderzoekscommissie komt er opmerkelijk genoeg weer op vraag van de oppositie, ditmaal van Vooruit-parlementsleden Hannes Anaf, Hannelore Goeman en Freya Van den Bossche. De PFOS-commissie was ook al een initiatief van oppositiepartijen Groen en Vooruit, nadat minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een parlementair onderzoek had gesuggereerd.

   • 17 meldingen over crèche, ‘maar niet over mishandeling’

Bewijzen op tafel

De meerderheidspartijen stemden er toch mee in. ‘De procedures in de kinderopvang zijn kennelijk niet sterk genoeg om wantoestanden te ontdekken en aan te ­pakken’, stelde N-VA-parlementslid Koen Daniëls vast. Ook Katrien Schryvers (CD&V) heeft vragen over de controles en procedures. ‘Ook wij willen antwoorden op de vele vragen’, zei Freya Saeys (Open VLD). ‘De bewijzen lagen op tafel, maar daar is kennelijk niets mee gebeurd.’

Zo kreeg het voorstel van een ­onderzoekscommissie brede steun in het Vlaams Parlement. De stemming over de oprichting van een onderzoekscommissie volgt volgende week woensdag. De bedoeling is om een onderzoek te voeren naar de kwaliteitscontrole binnen de erkende kinderopvang, en de manier waarop Kind en Gezin daarmee omgaat, zowel voor als na er iets fout is gelopen.

Ook de beslissingsprocedure binnen alle betrokken diensten, administratie en politiek wordt ­onder de loep genomen, net als de opvolging van meldingen, klachten en gerechtelijke procedures ­tegen uitbaters of personeelsleden in de kinderopvang, als die het gevolg zijn van intrafamiliaal geweld of ­zedenfeiten op of in bijzijn van minderjarigen. Uiterlijk eind dit jaar moet de parlementaire onderzoekscommissie haar eindverslag indienen.

Minister Beke laat weten dat hij zijn volle medewerking zal ver­lenen.