Na elektriciteit en gas dreigt ook het brood in prijs te stijgen: “De consument gaat dat voelen in zijn portemonnee”

De Vlaamse bakkerijfederatie verwacht een stijging van de broodprijzen. Door de oorlog in Oekraïne lopen de energieprijzen, maar ook de tarweprijzen hoog op. “De consument gaat dat voelen in zijn portefeuille”, zegt Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen.

Nunzia Petralia

“Het valt nog af te wachten wanneer en met hoeveel de broodprijzen zullen stijgen, maar als de molenaars binnenkort nieuw graan moeten aankopen aan een duurdere prijs, zal dat doorgerekend worden”, zegt Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen. “We zitten binnenkort samen om te bepalen hoeveel de broodprijzen zullen moeten stijgen om het winstgevend te houden.”

Niet alleen de gas- en olieprijzen gaan fors omhoog door de oorlog in Oekraïne, ook de tarweprijs stijgt. Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor zo’n 30 procent van de wereldwijde tarweproductie. “Er is nu nog geen tekort, maar de zenuwachtigheid op de markt zorgt ervoor dat de tarweprijzen met meer dan de helft gestegen zijn ten opzichte van vorig jaar”, zegt Joris Relaes, topman van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER