Videospeler inladen...

"Geen onderscheid tussen Poetin en de Russen, dat maakt me bang": Anastasia vertelt hoe het is om Russische te zijn

Meer en meer bedrijven knippen de banden met Rusland door. Het land raakt stilaan geïsoleerd. De internationale acties wegen op de gewone Rus. Maar ook het beeld van de Russen verandert. "Het lijkt alsof mensen denken dat alle Russen het eens zijn met Poetin, maar dat is niet zo", zo zegt de Russisch/Vlaamse studente aan de KU Leuven Anastasia Arnhold in "Laat".

"Ik vind het heel belangrijk om hier te zijn, omdat ik aanvoel dat er niet genoeg onderscheid wordt gemaakt tussen Poetin en de Russen. Dat maakt mij bang," zegt Anastasia. Zij is op haar 14e van Moskou naar België gekomen. "De blinde waanzin om alle Russische dingen te cancelen,... het lijkt precies of er in deze oorlog vergeten wordt dat Poetin en zijn aanhangers aan twee fronten strijden. Ze strijden niet enkel tegen het Oekraïense volk, maar ook tegen het Russische volk." 

Bekijk hier enkele reacties uit Moskou:

Videospeler inladen...

Al jaren protest

Volgens Anastasia lijken we te vergeten dat er wel geprotesteerd wordt en dat dat al jarenlang het geval is. "Het lijkt alsof mensen denken dat alle Russen het eens zijn met Poetin, maar dat is niet zo." Anastasia heeft ook nog familie in Rusland, maar een interview hebben ze afgewezen. "Er is veel angst", vertelt ze. "Ik zou nu zelfs niet hun namen mogen noemen of foto's mogen laten zien." 

Wie iets zegt tegen de oorlog of Poetin zou represailles vrezen. "Sinds het begin van de oorlog zijn er 12.000 mensen gearresteerd op protestacties." Dat heeft de beste vriendin van Anastasia ook  meegemaakt. "Ze had een affiche waarop stond: nee tegen de oorlog. Daardoor werd ze gearresteerd en kan ze nu tot 40 uur werkstraf krijgen."

Ik schaam mij voor de plek waar ik geboren ben en het ergste is dat dat niet eens mijn schuld is

Slecht imago

"Het was 3 weken geleden helemaal anders om Russische te zijn. In een klap is het een andere wereld geworden. Ik vroeg me altijd af hoe het was om een Duitser te zijn in de jaren 30, nu weet ik het. Zo voelt het aan." Anastasia durft niet meer te zeggen dat ze Russische is, terwijl ze daar 3 weken geleden geen problemen mee had.

"Maar het ergste is dat dat helemaal niet mijn schuld is. En toch schaam ik mij voor de plek waar ik geboren ben." Haar grootouders zijn Oekraïners en veel Russen hebben nauwe banden met Oekraïne. "Het doet pijn om te zien hoe broeders en zusters elkaar vermoorden. Pas als de macht verandert, kan ik weer trots zeggen dat ik Russische ben."

Bekijk hier het interview met Anastasia Arnhold:

Videospeler inladen...

Meest gelezen