© BELGAIMAGE

Pools Europarlementslid: “Vrouwen móéten minder dan mannen verdienen”

Grote consternatie gisteren in een zitting van het Europees Parlement. Tijdens een debat over de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Europa zei de Poolse Europarlementariër Janusz Korwin-Mikke dat het niet meer dan logisch was dat vrouwen minder verdienen dan mannen.

johe

“Weet u wat de hoogst behaalde plaats is door vrouwen in de Poolse fysica-olympiade? Ik kan het u zeggen: de 800e. Weet u hoeveel vrouwen in de top 100 van beste schakers ter wereld staan? Ik weet het: geen.”

Zo begint Korwin-Mikke zijn betoog. Op basis van zijn eigen voorbeelden concludeert hij niet alleen dat vrouwen zwakker, kleiner en minder intelligent zijn dan mannen, maar ook dat ze om die redenen logischerwijs minder loon moeten krijgen dan hun mannelijke collega’s.

Iratxe García Pérez, een vrouwelijk Spaans Europarlementslid, trok meteen ten leer tegen de Pool: “Volgens wat u zegt en uw theorie zou ik het recht niet hebben om hier te zitten als parlementslid. Ik weet dat het u zorgen baart dat vrouwen net als mannen burgers kunnen vertegenwoordigen. Maar ik denk dat ik Europese vrouwen moet beschermen tegen mannen als u.”

Het is niet de eerste keer dat Janusz Korwin-Mikke in opspraak komt als Europarlementslid. Hij noemde vluchtelingen eerder ‘menselijk afval’, bracht de Hitlergroet in het parlement en liet weten dat hij het onterecht vindt dat vrouwen mogen stemmen bij verkiezingen.

Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, heeft laten weten dat hij een onderzoek heeft ingesteld om na te gaan of Korwin-Mikke een boete kan worden opgelegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER