AP
Volledig scherm
© AP

Vrees dat Rusland chemische wapens inzet groeit bij inlichtingendiensten

Het Witte Huis stelt dat Rusland mogelijk chemische of biologische wapens zou kunnen inzetten in Oekraïne. Die bewering komt van Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki als reactie op een beschuldiging van de Russische autoriteiten. Rusland beschuldigt de VS ervan een “militair biologisch programma” in Oekraïne te ondersteunen met dodelijke ziekteverwekkers, waaronder pest en miltvuur. 

  1. Volgens defensie-expert Sven Biscop lijkt eindspel ingezet: “Rusland is op zoek naar uitweg”
    PREMIUM

    Volgens defensie-ex­pert Sven Biscop lijkt eindspel ingezet: “Rusland is op zoek naar uitweg”

    Is het einde van de oorlog in Oekraïne in zicht? De eisen die de Russische president Vladimir Poetin op tafel heeft gelegd om het conflict stop te zetten, zijn alleszins minimaal. Bovendien wordt er vandaag voor de allereerste keer onderhandeld op een serieus diplomatiek niveau, wanneer de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zijn Russische collega ontmoet. Dat betekent niét dat de gevechten morgen ophouden. “Maar”, zegt defensie-expert Sven Biscop, “het zou kunnen dat het eindspel is ingezet.”
  2. TERUGLEZEN MIDDEN-OOSTEN. VS starten bouw haven voor hulp aan Palestijnen - Media Israël: Gazanen ontvluchten massaal Rafah uit angst voor aanval

    TERUGLEZEN MID­DEN-OOS­TEN. VS starten bouw haven voor hulp aan Palestij­nen - Media Israël: Gazanen ontvluch­ten massaal Rafah uit angst voor aanval

    De VS en 17 andere landen roepen donderdag op tot de vrijlating van gijzelaars door Hamas en zeggen dat er een deal op tafel ligt die in ruil daarvoor een staakt-het-vuren biedt. Ondertussen ontvluchten Palestijnen de stad Rafah massaal door een dreigend Israëlisch offensief. Minstens 150.000 burgers zouden de afgelopen weken zijn vertrokken, aldus Israëlische media. In dezelfde stad zijn een werknemer van het Belgische agentschap Enabel en zijn zoontje omgekomen bij een Israëlisch bombardement. Dat meldt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) op X. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
  1. OVERZICHT. Luchtaanvallen en vrees voor Russische inzet van chemische of biologische wapens in Oekraïne

    OVERZICHT. Luchtaan­val­len en vrees voor Russische inzet van chemische of biologi­sche wapens in Oekraïne

    Russische troepen proberen nog steeds Kiev te omsingelen en bestookten steden verspreid over het hele land afgelopen nacht met raketaanvallen en beschietingen. In Okhtyrka zouden daarbij een 13-jarige jongen en twee vrouwen gedood zijn. De Oekraïense president Zelensky wil vandaag zes nieuwe vluchtroutes openen. Hij noemt de Russische aanval van gisteren op een kinderziekenhuis in Marioepol “het ultieme bewijs van genocide”, terwijl het Witte Huis zegt dat Rusland mogelijk chemische of biologische wapens zou kunnen inzetten in Oekraïne. UNICEF stelt dat al zeker een miljoen kinderen het land ontvlucht zijn, op een totaal van meer dan twee miljoen vluchtelingen. Vandaag houden de Oekraïense en Russische buitenlandministers vredesonderhandelingen in Turkije, de EU-leiders komen in Versailles bijeen voor een top.