© Soazig de la Moissonnière

CHECK - Neen, foto's tonen geen inzinking van Macron na recent telefoongesprek met Poetin

Volgens nieuwszender Visegrád 24 heeft het Elysée foto's gepubliceerd van een ineengedoken Franse president Emmanuel Macron na een recent gesprek met de Russische president Vladimir Poetin. De beelden dateren in werkelijkheid van een eerder overleg tussen westerse leiders over de spanningen aan de Oekraïens-Russische grens, maar zijn wel van voor de Russische invasie. Ze werden genomen door de huisfotografe van het Elysée. 

De Franse president Emannuel Macron is dezer dagen zowat het enige Europese staatshoofd dat nog een rechtstreekse lijn met het Kremlin onderhoudt. Maar als we het nieuwsmedium Visegrad 24 mogen geloven, zit hij ondertussen ook aan het einde van zijn Latijn. 

Begin deze week beweerde Visegrad 24 dat het Elysée foto's van de Franse president na een gesprek met zijn Russische evenknie Poetin had gepubliceerd.  Op de beelden zien we Macron teneergeslagen en voorovergebogen op de leuning van een stoel, de ogen verzonken in zijn handen en duidelijk niet meer wetende wat nog aan te vangen met zijn ambtsgenoot die Oekraïne binnenviel. 

De tweet werd ondertussen al meer dan 20.000 keer gedeeld en kreeg bijna 30.000 likes. Onder anderen de Nederlandse politicus en voorzitter van het uiterst rechtse  Forum voor Democratie, Thierry Baudet, deelde het bericht met bijschrijft "schatje!". 

Macrons Cubamoment

Maar werden deze beelden wel begin deze week geschoten? Neen, en ze blijken zelfs van voor de invasie van Oekraïne te dateren. De foto's verschenen als eerst op het Instagramaccount van Soazig de la Moissonnière, de officiële huisfotografe van de presidentiële residentie in Parijs. Volgens de la Moissoinnière tonen de beelden Macron in internationaal crisisoverleg op 18 februari. Rusland trok pas op 24 februari Oekraïne binnen.

Hoewel de foto's dus van voor de start van de oorlog dateren, laten ze wel degelijk Macron in internationaal overleg over de toen nog gespannen situatie aan de Oekraïens-Russische grens zien. De Franse kwaliteitskrant Le Figaro wijdde zelfs een artikel aan het talent van de Bretoense fotografe om de president op een moment van internationale crisis zo kwetsbaar te tonen. Wellicht had Macron niet eens Poetin aan de lijn. In de verslagen van 18 februari staat dat hij die dag onder andere met westerse leiders als de Amerikaanse president Joe Biden, Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen en NAVO-baas Jens Stoltenberg belde. 

Uit andere hoeken kwam dan weer kritiek dat het om een publiciteitsstunt van het Elysée ging. Zo zou de la Moissonnière Macron, die momenteel ook kandidaat is om in april zichzelf op te volgen, hebben gepositioneerd als de Amerikaanse president John F. Kennedy die de Cubaanse crisis op zijn bord kreeg. In oktober 1962 dreigde de Sovietunie met een atoomaanval toen een Amerikaanse invasie van de Varkensbaai op Cuba mislukte. 

Op een iconische foto zien we Kennedy op soortgelijke manier teneergeslagen vooroverbuigen op zijn bureau. De angel werd uiteindelijk wel uit het gespannen conflict getrokken en een atoomoorlog afgewend.

Markant detail: wie de gelijkaardige foto van Macron via een omgekeerde zoekopdracht (reverse image search) in Google ingeeft, wordt ook doorgelinkt naar de Wikipediapagina van de Cubacrisis.  De algoritmes van Google herkennen in de houding van Macron dus wel degelijk die van Kennedy.  

Binnenkopper voor de lolbroeken

Het internet zou het internet natuurlijk niet zijn als het de ietwat dramatische foto's van de Franse president niet zou gebruiken voor meer humoristische doeleinden. 

Zo dook Macron al op een albumhoes op, werd hij naast een slapende vrouw gephotoshopet en werd hij in een dramatische collage aan het strand verwerkt. 

Conclusie

  • De foto's tonen geen Macron na de invasie van Oekraïne.
  • De foto's werden op 18 februari genomen door de huisfotografe van het Elysée. Inval was op 24 februari. 
  • De beelden laten wel degelijk een peinzende president zien na internationaal topoverleg over spanningen tussen Rusland en Oekraïne.  
  • Dat gesprek was met westerse leiders als Biden (VS), Stoltenberg (NAVO) en von der Leyen (EU Commissie). Poetin komt niet terug in de verslagen. We beschouwen het bericht van Visegrad 24 dan ook als eerder onwaar.
  • Er is ook kritiek op de beelden omdat Macron zich in volle presidentscampagne aan voormalig Amerikaans president John F. Kennedy tijdens diens Cubacrisis meet.
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.
 
Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Meest gelezen