Nyrstar bouwt in Balen grootste batterij van België: "Bij stroomtekort kunnen we energie leveren en prijs drukken"

In Balen bij het bedrijf Nyrstar zijn de werken gestart voor de grootste batterij van het land. Die zal 100 MWh stroom kunnen leveren. "We gaan energie opslaan als er een overschot is op het net, en teruggeven als er een tekort is", zegt Inge Schildermans van Nyrstar op Radio 2 Antwerpen.

Nyrstar in Balen is een van de grootste zinksmelterijen ter wereld. Een energieslurpende activiteit en dus geen toeval dat Nyrstar net daar de grootste batterij van het land gaat bouwen. "De eerste spade is in de grond gestoken. Deze batterij kan gedurende 4 uur 25 MW opwekken, in totaal goed voor 100 MWh. Daarmee kan je 8 miljoen smartphones opladen of 1.500 elektrische auto's", zegt Inge Schildermans, general manager van Nyrstar.

Goedkopere stroom bij schaarste

Nyrstar zal de superbatterij in de eerste plaats gebruiken om in te spelen op zijn eigen energiebehoefte. Maar ook u en ik zullen er voordelen van ondervinden. "Als er een teveel aan stroom is op het Belgisch net slaan we die op in de batterij. Als er een tekort is, dan zetten we die terug op het net. Zo kunnen we het Belgisch elektrisch net stabiliseren en de prijs drukken."

De batterij bestaat uit 25 grote containers op de terreinen van Nyrstar in Balen. Ze zal tegen eind 2022 in werking zijn en kost zo'n 30 miljoen euro.

Bekijk hieronder de uitzending van PANO over de stijgende gasprijzen. Ook Nyrstar Balen komt aan bod.

Videospeler inladen...
foto: Radio 2

Meest gelezen