Na aangrijpende beelden van het huilende Oekraïense jongetje dat de grens overstak: "Hij was niet alleen"

Een vluchtende Oekraïense jongen, hardop snikkend, met zijn knuffelbeer in een plastic zak: de beelden gingen afgelopen weekend de wereld rond. De video suggereerde dat het jongetje helemaal alleen was, wat veel mensen op sociale media confronteerde met de gruwel van de oorlog in het Oost-Europese land. Was er inderdaad niemand bij hem? 

Al huilend en aarzelend wandelt een Oekraïens jongetje stap voor stap de grens met Polen over. In zijn ene hand draagt hij een koek, in de andere een plastic zak met daarin zijn pinguïn-knuffel. Het zijn pakkende beelden die veel mensen wisten te emotioneren op sociale media. 

Bekijk de beelden hier:

Videospeler inladen...

De beelden zijn van zaterdag 5 maart aan de Pools-Oekraïense grens ter hoogte van het Poolse dorpje Medyka. Het jongetje loopt alleen, waardoor veel mensen op sociale media er automatisch vanuit gingen dat hij zonder familie of ouders de grens overstak. Op Twitter stelden dan ook verschillende mensen zich de vraag hoe het nu met de jongen is.

Hoewel er inderdaad kinderen zijn die met een telefoonnummer op de hand alleen richting de grens moeten trekken, is dat bij deze Oekraïense jongen niet het geval. Persagentschap Reuters, dat de beelden verspreidde, beklemtoont in een verduidelijking dat het niet om een "onbegeleid kind" gaat en dat "zijn moeder in de groep voor hem wandelde". 

Dat wordt ook bevestigd door de Poolse grenspolitie, die de jongen ondertussen kon identificeren. "Graag willen wij u meedelen dat, in tegenstelling tot de helaas verspreide informatie in de media, de 4-jarige Valerij niet alleen de grens is overgestoken, hij was met zijn gezin", wordt gecommuniceerd op het officiële Twitteraccount.

De Poolse grenspolitie kan ook toevoegen dat Valerij en zijn gezin veilig zijn in Polen en dat hij aan de grens getroost werd met "zoete cadeautjes van agenten". Waar de jongen op dit moment is, is niet duidelijk.

Meest gelezen