BEKIJK - Brand bij schietstand politie Antwerpen is onder controle, vuur brak uit tijdens schietoefeningen

In Wilrijk woedt een brand in een schietstand van de federale politie. 6 mensen zijn lichtgewond, de munitie in het magazijn is in veiligheid.  Het vuur is intussen onder controle, maar de brandweer moet nog enkele uren nablussen. Toen de brand uitbrak, waren schietoefeningen aan de gang. Of er een verband is, moet nog worden onderzocht.

In het Antwerpse district Wilrijk is rond 13.30 uur een brand ontstaan in een magazijn van de federale politie aan de Boomsesteenweg. De brand begon in de schietstand van de politie, die in het magazijn ligt. Op dat ogenblik, waren schietoefeningen aan de gang van de federale politie. De lokale politie onderzoekt of er een verband is.

"De oorzaak van de brand is nog niet bekend. We gaan eerst de brandweer de bluswerken laten uitvoeren en daarna zullen we onderzoeken wat de oorzaak is", zegt Wouter Bruyns van de politie Antwerpen. "Het is nog veel te voorbarig om uitspraken te doen over het verband tussen de brand en de schietoefeningen. Het valt niet uit te sluiten, maar we moeten eerst het onderzoek uitvoeren."

De supermarkt naast het politiekantoor is uit voorzorg ontruimd. Ook de kinderen van een Steinerschool uit de buurt zijn in veiligheid gebracht.

De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse met een 25-tal bluswagens en 60 manschappen. De brand is intussen onder controle, maar de brandweer moet nog enkele uren nablussen. Het korps van Antwerpen krijgt daarbij steun van de brandweerzones Rand en Rivierenland.

Het metalen dak is volledig vernield. Ramen en deuren moeten gesloten blijven en ventilatiesystemen moeten uitgeschakeld worden. Autobestuurders schakelen hun ventilatiesysteem ook best uit.

6 mensen met rookintoxicatie

Volgens de hulpdiensten is het een complexe brand om te blussen omdat de isolatie in brand zou staan. Die isolatie is heel brandbaar. De rookpluim is intussen verdwenen. 

"We weten dat er minstens 6 mensen te veel rook hebben binnengekregen. Enkelen van hen zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Het medisch interventieplan is ook afgekondigd", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. 

Het Be-Alert systeem van de overheid is snel in werking getreden waardoor mensen in de buurt een sms of mail krijgen met een waarschuwing. De politie heeft een zijweg van de A12 richting Aartselaar afgesloten en raadt aan de buurt te vermijden. De grote rijbaan van de A12 blijft open voor verkeer.

Munitiedepot is veilig

In de magazijnen van de federale politie ligt ook een munitiedepot. "Er zijn geen gevaarlijke stoffen aanwezig. De munitie zit veilig in een aparte bunker in het magazijn. Daar zit alles veilig en momenteel is er geen enkel risico op ontploffing", zegt Marie De Clercq van de Antwerpse brandweer. "Ook een garage met politievoertuigen staat in brand. Vandaar de grote rookontwikkeling", vult Wouter Bruyns van de lokale politie aan. 

BEKIJK de beelden hieronder

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Foto vanop het dak van Radio 2 Antwerpen
Videospeler inladen...

Onze reporter Ann De Bie (in "Het journaal 7"): "De rook is verdwenen, de brand is onder controle”

Videospeler inladen...

Meest gelezen