Grote brand in politiekazerne Wilrijk: 6 gewonden afgevoerd naar ziekenhuis, “vuur ontstond tijdens schietoefeningen”

© RR

Wilrijk -

In een loods van de speciale eenheden van de federale politie op de Boomsesteenweg is donderdagmiddag brand uitgebroken. Het vuur ontstond vermoedelijk tijdens schietoefeningen. Volgens de brandweer is er geen ontploffingsgevaar.

nelo, jtp, cds, vdaa, lto, jvh

De brand ontstond donderdagmiddag kort voor 14 uur op de terreinen van de federale politie aan de oude rijkswachtkazerne op de hoek van de Gaston Fabrélaan. Het vuur ontstond in de oude manege waar vandaag onder meer een schietstand gevestigd is. Het volledige magazijn, ongeveer 1.500 m² groot, is afgebrand, om 16.30u was het vuur nog niet onder controle.

“Vermoedelijk is de brand ontstaan tijdens schietoefeningen”, bevestigt Marie De Clercq, woordvoerster van de Brandweer Zone Antwerpen. “Zeven personen die aan het oefenen waren zijn overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis in Edegem omdat ze rook geïnhaleerd hadden.”

“Geen ontploffingsgevaar”

De getroffen loods is ook de standplaats van de speciale eenheid POSA. Er staan voertuigen van de speciale eenheden en er liggen wapens en munitie. Enkele anonieme voertuigen van de speciale eenheid werden door de brand getroffen. “De munitie ligt veilig opgeslagen in een munitiebunker, er is geen ontploffingsgevaar”, zegt brandweerwoordvoerster De Clercq. Er zou volgens de brandweer ook geen asbest verwerkt zijn in het magazijn.

Gezien de omvang van de brand is de Brandweer Zone Antwerpen sinds donderdagmiddag massaal ter plaatse. “We zijn aanwezig met 24 voertuigen en zestig brandweermensen”, aldus De Clercq. De hulpdiensten onderstrepen het belang uit de buurt te blijven en de ramen en deuren te sluiten bij hinder. Er werd een melding verspreid via BE-alert en via de zendmasten werd ook naar alle gsm’s in de buurt een sms gestuurd door de hulpdiensten. Vanuit politiewagens werden buurtbewoners aangemaand om in hun woningen te blijven.

Naburige brandweerzones Rand en Rivierenland werden opgetrommeld voor het aanvoeren van bluswater. In de loop van de namiddag werd ook even het Medisch Interventie Plan afgekondigd.

Om de bluswerken vlot te laten verlopen, werd de Boomsesteenweg (N177) afgesloten in de richting van Brussel. De Antwerpse politie waarschuwt voor verkeershinder, en raadt aan de ventilatie in de wagen uit te schakelen.

(Lees verder onder de foto.)

 ©  BELGA

Delhaize ontruimd

Door de brand is ook de vestiging van Delhaize, naast de politiekazerne, ontruimd. Een dertigtal personeelsleden werden geëvacueerd naar een naburig parkje, Het Marmotteke. “We hoorden rond 14 uur het brandalarm afgaan in onze winkel en hebben meteen iedereen geëvacueerd en alle wagens van de parking gehaald”, vertelt kassierster Cindy Borghyrs. “In het begin was het niet duidelijk of het brandde in ons magazijn of bij de kazernes van de federale politie naast ons. In de winkel waren verschillende korte knallen te horen, alsof- er kleine munitie ontplofte.”

Het personeel begaf zich eerst naar de parking van de Delhaize. Maar vluchtte voor de sterke rookpluim tot in een het nabijgelegen park. “Het is nu wachten tot we onze spullen mogen gaan halen want die liggen nog allemaal in het magazijn.” Of de supermarkt vrijdag terug open zal kunnen gaan is nog niet duidelijk. “We hebben technici ter plaatse gestuurd om te kijken wat de impact van de brand op onze winkel en de technische installaties is”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. “De ambitie is om vrijdag te heropenen maar voorlopig hebben we daar nog geen zicht op. Het belangrijkste is dat er geen slachtoffers gevallen zijn en dat de evacuatie ordelijk verlopen is.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 © rr

“Rookpluim in tuin”

In de Oudehofstraat, vlak naast de kazerne van de Federale Politie, staat nieuwsgierige bewoner Roger Dijkers (64) vanuit zijn deurgat te kijken naar de reusachtige rookpluim. “Ik had mij net in de zetel gelegd voor een middagdutje en was aan het indommelen, toen ik gewekt werd door sirenes”, vertelt hij. “Ik schrok me rot, ik woon hier al jaren in deze rustige buurt, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Heel de straat stond vol brandweer en dan zie je die gigantische rookpluim in de tuin.”

Tijdens het gesprek stopt een combi van de Antwerpse politie. “Mogen wij u verzoeken binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden”, vraagt een politieman. “Ik ruik niets”, antwoordt Dijkers. Hoewel het vlak bij zijn woning brandt, is de buurtbewoner er gerust in. “De wind staat naar het Kiel, dus mijn huis blijft gespaard van de rook.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen