Het slachtoffer had zich op een voorbehouden plaats geparkeerd met de gehandicaptenkaart op naam van zijn moeder, die hij even voordien aan de Lunch Garden had laten uitstappen ©  Joren De Weerdt

Politieman schuldig aan ongepast geweld tegen automobilist: 6 maanden cel met uitstel

Lier -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft een Lierse politieman schuldig bevonden aan ongeoorloofd geweld tijdens een controle op de parking aan het warenhuis Carrefour. De politieman zou het slachtoffer in een wurggreep hebben genomen toen die de plaats van de controle wou verlaten om zijn moeder erbij te halen. De agent liep zes maanden cel en een boete van 400 euro, allebei met uitstel, op.

Theo Derkinderen

Het incident speelde zich drie jaar geleden af op het terrein waar onder meer Carrefour en Lunch Garden, langs de ring in Lier, zijn gevestigd. Een man en zijn gehandicapte moeder waren op zoek naar een parkeerplaats, maar vonden niet direct een plaatsje. Daarop liet de man zijn moeder uitstappen en ging hij verder zoeken naar een parkeerplaats. Die vond hij uiteindelijk ook: een plaats voorbehouden voor mensen met een beperking. Omdat zijn moeder over een gehandicaptenkaart beschikte, parkeerde hij zich op die plaats.

Net op dat ogenblik voerde een politieman een controle uit op het parkeren op gehandicaptenplaatsen. “Hij sprak mijn cliënt aan, temeer omdat de gehandicaptenkaart op naam van zijn moeder stond en niet op zijn naam. Toen hij zijn moeder, die ondertussen in de Lunch Garden was, erbij wou halen om de politieman te overtuigen, greep hij mijn cliënt in een wurggreep”, zei advocaat Luc De Somer namens het slachtoffer. “Het ging om een redelijk stevige greep want de man kon niet meer ademen. Hij voelde dat hij aan het stikken was. Wat belangrijk is, is dat mijn cliënt door een aandoening alleen maar kan spreken door middel van een apparaatje in zijn slokdarm. Door de druk die op zijn keel werd gezet kon hij gelukkig duidelijk maken dat hij geen lucht meer kreeg.”

Ongeoorloofd geweld

De advocaat bleef erbij dat het om ongeoorloofd politiegeweld ging. En dat vond ook het Openbaar Ministerie. “Er was geen enkele reden om het slachtoffer zo zwaar aan te pakken. Bovendien ging het om een kwetsbaar persoon door zijn aandoening aan de stembanden.”

De politieman in kwestie ontkende dat hij het slachtoffer in een wurggreep had genomen. “Hij heeft de man alleen bij de schouder en pols vastgenomen om te vermijden dat hij de vlucht zou nemen of geweld zou gebruiken tegen de agent. Hij heeft de aangeleerde politietechnieken toegepast. Uit het interne onderzoek is bovendien gebleken dat hij correct heeft gehandeld.”

Schadevergoeding

De drie rechters van de correctionele rechtbank waren daar niet van overtuigd en vonden dat de politieman zijn boekje te buiten was gegaan. Hij liep zes maanden cel en een boete van 400 euro, allebei met uitstel, op. Aan het slachtoffer moest hij 3.000 euro schadevergoeding betalen. Of de politieman in beroep gaat tegen de uitspraak was donderdag nog niet duidelijk. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen