Bij enkele mensen schoot een van de kunstwerken van de PXL-MAD-studenten in het verkeerde keelgat. “Er ligt een lijk tegenover de loketten waar mensen een overlijden komen aangeven”, klonk het. © RR

Burgemeester laat ‘lijk’ verwijderen uit expo in stadhuis: “Niet de juiste plaats voor dit soort kunst”

Hasselt -

Donderdagavond zou de expo ‘De Vitrine’, met zes kunstwerken van PXL-MAD-studenten, geopend worden in de ontvangstruimte van ’t Scheep in Hasselt. Maar burgemeester Vandeput (N-VA) liet één kunstwerk weghalen, waarop de andere studenten zich solidair toonden en hun werken ook inpakten.

Een flinke kunstrel donderdag in de lokettenzaal van het stadhuis van Hasselt. Daar bouwden de studenten glas, sculptuur en keramiek van PXL-MAD een expo op onder de noemer De Vitrine. In het stadhuis wordt geregeld plaatsgemaakt voor de werken van jonge kunstenaars, maar dit keer schoot één werk bij nogal wat mensen in het verkeerde keelgat. Daarop is een tapijt te zien waarop een figuur lijkt te liggen, met daarover een doek gedrapeerd.

“Er ligt een lijk tegenover de loketten waar mensen een overlijden komen aangeven en in een ruimte waar dagelijks heel wat mensen met kinderen passeren”, kreeg burgemeester Steven Vandeput in zijn berichtenbox, inclusief foto’s van het kunstwerk. “Dat is niet het beeld dat we aan de gemiddelde Hasselaar willen tonen en al zeker niet aan kinderen”, reageert de burgemeester.

Geen dialoog

“Ik ga ook eerlijk zijn: ik heb het zelf niet gezien, dat hebben mensen rondom me gedaan”, zegt burgemeester Vandeput. “Voor mij ligt daar een persoon waarover een doek vol bloed hangt. In een museum kan dat absoluut zijn waarde hebben, als het werk ook wat context krijgt. Ik wil dan ook absoluut geen waardeoordeel vellen over het werk op zich, maar men moet ook begrip hebben voor onze kant. De mensen op de werkvloer konden dit werk maar matig appreciëren. Censuur? Zeker niet, dat is het laatste wat ik zou willen. Maar dit is niet de juiste plek voor dit werk.”

“We moeten respect hebben voor de mening van de stad, maar ik heb zeker ook begrip voor mijn studenten en collega’s”, zegt departementshoofd van PXL-MAD Erwin Goegebeur. “Ik sta dan ook zeker achter hen. De studenten hebben trouwens zelf beslist om, uit solidariteit, ook al hun andere werken weg te halen uit het stadhuis. Ik kan er begrip voor hebben dat een minder geoefend oog deze kunstvorm moeilijk kan lezen, maar het is jammer dat er geen kans voor dialoog was.”

Gecensureerd

Het kunstwerk waarover het ging was een presentatieoefening van Lars Lauwers. “Een bijzonder talentvolle kerel uit het tweede bachelorjaar”, zegt PXL-MAD-docente sculpturen Caroline Coolen. “Hij heeft, net als de anderen, keihard gewerkt aan zijn werk met één doel voor ogen: het te kunnen tonen. Het was ‘voor echt’ deze keer. Ze keken allemaal zo uit naar de openingsavond. En dan wordt een kunstwerk ‘op bevel’ weggehaald. Er was nochtans tijd genoeg voor dialoog.”

“Lars voelt zich bovendien erg schuldig omdat ook de kunstwerken van de rest van de groep nu niet meer te bekijken zijn”, zegt Coolen. “Maar nog meer impact zal het hebben dat je als jonge gast zo gecensureerd wordt. Voor ons is dit een politieke beslissing. Ik hoop alleszins dat Lars zijn stijl niet zal aanpassen en geen zachtere werken zal gaan maken. Wat hij wel kan, doen is hierover reflecteren en nadenken. Het kan zijn werken nog beter maken.”

Priesterwijding

Waar het werk nu echt naar verwees? “Lars is gestart met het idee van een priesterwijding”, legt coördinator beeldende kunst bij PXL-MAD Luk Lambrecht uit. “Er wordt een persoon gesuggereerd, maar zeker geen lijk. Dit werk heeft bijzonder veel kracht. Voor mij is het pure kunst, net door de gelaagdheid die erin steekt. Ik ben ervan onder de indruk dat zo’n jonge kerel dit al presteert. Als docenten kunnen we alleen maar blij zijn met zijn sculptuur. We gaan nu bekijken hoe we alle kunstwerken nog het forum kunnen geven dat ze verdienen. De ontvangstzaal van ’t Scheep was natuurlijk een fantastische plek.”

Is de deur van ’t Scheep nu dicht voor PXL-MAD? “Absoluut niet”, zegt burgemeester Vandeput. “Het is net onze bedoeling om jonge kunstenaars kansen hier te bieden. Tegelijk fleuren ze zo ons gebouw op. Daarom vind ik het ook jammer dat de andere kunstwerken weggehaald zijn. Tegelijk toont het ook aan dat het kunstenaarsgevoel en de samenhorigheid bij deze jonge artiesten aanwezig zijn. Daar heb ik ook alle begrip voor. Maar de kunststudenten van PXL-MAD zijn zeker nog welkom voor projecten.”

Dirk Jacobs en Christof Rutten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer