VOC Oostende

Gewonde vale gier binnengebracht in vogelopvangcentrum in Oostende: "Vermoedelijk van schotwonden"

In het vogelopvangcentrum in Oostende is er woensdagavond een gewonde vale gier binnengebracht. Dat is een gigantische roofvogel van 9,5 kilo met een gemiddelde spanwijdte van meer dan 2 meter. Het dier is waarschijnlijk neergeschoten, maar maakt het ondertussen goed.Ā 

De vale gier is een grote roofvogel. Als hij zijn vleugels spreidt, heeft hij een gemiddelde spanwijdte van 2,3 tot 2,8 meter. Het dierĀ leeft normaal in Spanje en ItaliĆ«, in de bergstreken waar het warmer is. Maar ze kunnen honderden kilometers ver vliegen, dus ook tot naar BelgiĆ« of Nederland.

Woensdag belden vogelspotters uit Ramskapelle naar het opvangcentrum dat ze een gekwetste roofvogel hadden zien rondvliegen. Claude Velter van het Opvangcentrum Vogels en Wilde Dieren Oostende: "Je ziet in de vleugel en in de dij telkens een wonde, die binnenkomt in het lichaam en er aan kant weer buiten gaat. Alles wijst erop dat dat van een projectiel is. Is het een kogel, of een hagelbol, dat weten we niet."

VOC Oostende

"De wonde was nog vers en bloedde zelfs nog toen hij werd binnengebracht", gaat Velter verder. "Het kan zijn dat hij al beschoten werd in Frankrijk en daarna is verder gevlogen.Ā In ieder geval is het zeer bizar en ook verontrustend natuurlijk."

De gier maakt het goed en het vogelopvangcentrum probeert nu aan de hand van zijn ring uit te zoeken naar waar ze de vogel moeten terugbrengen.

VOC Oostende

Meest gelezen