Stedenbouwkundig ambtenaar Patricia Kusters en schepen Jolein Martens plannen eind maart een infoavond.  © eva

Inwoners mogen mee nadenken over hoe Lanaken er in 2040 moet uitzien

Lanaken -

Dinsdag 15 maart start een openbaar onderzoek over de conceptnota van het gemeentelijk Beleidsplan Ruimte dat de toekomst en het uitzicht van Lanaken in 2040 zal bepalen. “Het is de eerste keer dat er op zo’n lange termijn gedacht wordt”, volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Jolein Martens (Open Vld).

De conceptnota bevat de krachtlijnen voor de ruimtelijke ontwikkeling van Lanaken. Vertrekkend vanuit het oude gemeentelijk structuurplan kwam ze tot stand, na inspraakmomenten voor de bevolking. “Het document vertrekt vanuit alle facetten van onze samenleving zoals mobiliteit, economie, milieu, het sociale leven en weefsel, wonen... Het houdt rekening met een aantal nieuwe uitdagingen - denk aan de snel veranderende milieu- en klimatologische omstandigheden - en spitst zich uiteindelijk toe op vijf ambities”, aldus schepen Martens.

Die vijf thema’s zijn: slim verdichten, de realisatie van klimaatadaptieve en veerkrachtige publieke ruimtes, de uitbouw van een groen-blauw netwerk, een sterke economische positionering in de grensregio en een fiets- en wandelvriendelijk Lanaken. “Bij het aspect ‘slim verdichten’ komt o.m. de versterking van het kernwinkelgebied in het centrum aan bod, maar ook de leefbaarheid van de dorpen en de opwaardering van het verouderde patrimonium. Klimaatadaptieve en veerkrachtige publiek ruimtes creëren houdt in dat elke inwoner op wandelafstand van een groen park of plein komt te wonen. In het groen-blauw netwerk willen we de eigenheid van de groene ruimten en beekvalleien bewaren en bij de economische positionering ligt de focus op het toerisme, het Spartacusproject, de uitbouw van het Economisch Netwerk Albertkanaal en - samen met Maastricht - de Albertknoop. Het realiseren van thematische fietsroutes, fietssnelwegen naar scholen, winkels en bedrijven, de verbetering van het openbaar vervoer en nieuwe wandelwegen zijn ten slotte de ambities die Lanaken nog fiets- en wandelvriendelijker moeten maken.”

Infoavond

Schepen Martens roept iedereen op om mee na te denken over deze nota. “We hebben al meerdere overlegmomenten gehad, maar nu start een groot openbaar onderzoek als belangrijk onderdeel van het participatietraject. Daarbij is eenieders mening belangrijk. Uiteindelijk hopen we eind 2023 het plan definitief goed te keuren.” Het openbaar onderzoek loopt van 15 maart tot en met 13 mei. De conceptnota van het plan kan geraadpleegd worden in het gemeentehuis na afspraak op 089/73.07.69 en is ook te vinden op www.lanaken.be/conceptnota. Op dinsdag 29 maart om 19 uur wordt er in de raadszaal in het gemeentehuis een infoavond gehouden waarop iedereen welkom is.

Eddy Vandoren

www.lanaken.be/conceptnota
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer