Nicolas Maeterlinck

Energiefederatie: "Stijging van 20 tot  60 procent bij aanvragen voor afbetalingsplannen en betalingsuitstel"

Steeds meer mensen kunnen hun energiefactuur niet meer betalen, dat merkt ook de federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (Febeg). "Afhankelijk van de energieleverancier zagen we de laatste weken de aanvragen voor afbetalingsplannen of betalingsuitstel stijgen met 20 tot 60 procent", zegt directeur-generaal van Febeg Marc Van den Bosch in "De inspecteur" op Radio 2. 

"Het zijn ongeziene tijden: we zien dat de facturen voor gas en elektriciteit samen naar de €4.000 per jaar aan het gaan zijn", zegt Van den Bosch in "De inspecteur" op Radio 2. "De gevolgen daarvan zien we ook bij de leveranciers, wij horen dat er meer en meer mensen zijn die moeite hebben om de facturen te betalen."

Mensen die hun energiefacuur niet meer kunnen betalen, kunnen aan hun leverancier betalingsuitstel vragen of een aanvraag indienen voor een afbetalingsplan. Heel wat mensen hebben die vraag de laatste weken ook gesteld, blijkt uit cijfers van Febeg. Afhankelijk van de leverancier zijn die aanvragen met 20 tot 60 procent gestegen.

"Leveranciers bieden die opties normaal gezien gratis aan, maar je moet het wel zelf vragen", zegt Van den Bosch bij "De inspecteur" op Radio 2. "Ik raad aan om dat zo snel mogelijk te doen om de schuld niet te laten oplopen en het probleem niet groter te maken."

Febeg geeft toe dat de energieleveranciers niet altijd even gemakkelijk te bereiken zijn, wat het moeilijker maakt om die aanvragen te doen, "maar daar wordt aan gewerkt", zegt Van den Bosch. "Ik hoor dat de cijfers op vlak van bereikbaarheid verbeterd zijn, maar de leveranciers zeggen zelf ook dat ze nog niet de kwaliteit halen die ze zouden willen halen. De hoge prijzen zorgen er natuurlijk ook voor dat er op dit moment weer heel veel vragen van klanten binnen komen."

Febeg pleit voor btw-verlaging op gas

Febeg pleit ook voor een btw-verlaging op gas om zo de energiefactuur voor de consument te verlichten: "Er is een grote groep mensen die geen aanspraak maakt op het sociaal tarief, maar toch ook problemen heeft om de facturen te betalen. Daarom denk ik dat een btw-verlaging op gas wel te verantwoorden is", aldus Van den Bosch.

Daarnaast vraagt Febeg ook aan de regering om na te denken hoe de kosten voor leveranciers beperkt zouden kunnen worden. "De premier deed gisteren bijvoorbeeld een voorstel om een limiet te stellen op de prijzen op de groothandelsmarkt, dat is volgens ons zeker het onderzoeken waard", stelt Van den Bosch. "Op die manier zou je ook de kleinhandelprijzen beter onder controle kunnen houden."

Tot slot pleit de federatie ook voor een eerlijkere manier om de lasten te verdelen: "Als ik naar de onbetaalde facturen kijk, zie ik dat de lasten vooral bij de leveranciers liggen. Ik pleit voor overleg met de federale en de regionale overheden om te kijken hoe dat op een eerlijkere manier kan verdeeld worden", besluit Van den Bosch.

Meest gelezen