De Croo na EU-top: "Meer en meer landen in Europa zien in dat ingrijpen op gasprijzen onvermijdelijk wordt"

Steeds meer lidstaten van de Europese  Unie zien in dat het onvermijdelijk is dat er wordt ingegrepen om de gasprijs te plafonneren. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd na de Europese top in Versailles. De Europese Commissie gaat nu een voorstel uitwerken tegen de volgende Europese top, over twee weken.

"Toen ik hier gisteren kwam en zei dat de Europese Commissie moest tussenkomen in de gasprijzen en een plafond opleggen, waren daar veel vragen over. Maar tijdens de discussie in de Raad heb ik gezien dat de meeste landen het eigenlijk eens waren", zegt De Croo aan VRT NWS in Versailles.

"De Europese Commissie zal op ons aangeven een voorstel uitwerken tegen de Europese Raad, over twee weken", zegt De Croo. Volgens hem zal zo'n plafonnering een belangrijk signaaleffect hebben, waardoor de prijzen inderdaad weer zullen dalen. 

Eerder heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen al laten verstaan dat een tijdelijke plafonnering van de prijzen een optie is. 

"Zoiets kan je op korte termijn uitwerken. We moeten ervoor zorgen dat we niet steeds dure uitgaven doen die recht in de zakken van Rusland terechtkomen", aldus De Croo.

Bekijk hieronder het interview met premier Alexander De Croo in Versailles.

Videospeler inladen...

Op hol geslagen

De Belgische premier was in Versailles één van de pleitbezorgers van een tijdelijke plafonnering van de groothandelsprijzen op de gasmarkt. 

Het standpunt werd een tiental dagen geleden al voor het eerst verdedigd door minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) op een bijeenkomst met haar Europese collega's.

Daarnaast bevestigt De Croo dat ook ons land maatregelen gaat nemen om de energieprijzen binnen de perken te houden. "Dat is voor de komende dagen", zegt hij. 

Al waarschuwt de premier dat we geen wonderen moeten verwachten. "Ik wil pleiten voor enig realisme. De prijzen zijn hoog in heel Europa. We kunnen dat voor een stuk dempen, maar het is onmogelijk dat een overheid de volledige meerkost op zich neemt."

 "De prijzen zijn overal in Europa hoog. Fundamenteel moeten we iets doen om de totaal op hol geslagen energiemarkten aan te pakken. Anders blijven we geld uitgeven, maar pakken we het fundamentele probleem niet aan", aldus de premier.

Maar goed: we mogen ervan uitgaan dat er iets gaat gebeuren. "Meer en meer landen zien in dat het onvermijdelijk is om in te grijpen, en je ziet dat de geesten aan het rijpen zijn", zegt De Croo. De komende dagen vernemen we dus wellicht wat ons land gaat doen, en voor Europese maatregelen blijft het nog minstens twee weken wachten.

CD&V-voorzitter Joachim Coens: "Snel werk maken van verlaging accijnzen voor brandstof aan de pomp"

CD&V-voorzitter Joachim Coens pleit in "De afspraak op vrijdag" om snel werk te maken van een accijnsverlaging voor benzine en diesel. Voor Coens staat die accijnsverlaging los van het totale energieakkoord dat de regering op 18 maart wil bereiken.

"Zeker wat betreft de prijzen aan de pomp, moeten de accijnzen voor de mensen verlaagd worden. Ik denk dat dat de komende dagen moet gebeuren van zodra de regering samenkomt. Geleidelijk aan is er een koppeling aan het totaalpakket wat energie betreft op 18 maart. Ik vind dat de prijzen aan de pomp daar eigenlijk niets mee te maken hebben", zegt Coens.

"Accijnzen op brandstof loskoppelen van het energiepakket, daar is iedereen het over eens. Daar moet nu op ingegrepen worden."

Gisteren zei Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in "Terzake" dat een mogelijke accijnsverlaging voor benzine en diesel er snel kan komen. Een btw-verlaging voor gas om de energiecrisis enigszins het hoofd te bieden, zal meer voeten in de aarde hebben.

Videospeler inladen...

Meest gelezen