Domein Diesterweg. © rr

Antwerpen en Kalmthout creëren extra opvang voor Oekraïense vluchtelingen

Antwerpen, Kalmthout -

Op vraag van Kalmthout stelt de stad Antwerpen de domeinen Diesterweg en Zon en Hei ter beschikking voor de opvangt van Oekraïense vluchtelingen. Daarmee zouden samen vijftig vluchtelingen kunnen worden opgevangen.

Kalmthouts burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) beantwoordt hiermee de vraag van de Vlaamse en federale overheid naar meer opvangplaatsen voor deze oorlogsvluchtelingen.

“We hebben begin deze week de vraag gesteld aan Antwerpen om deze gebouwen te mogen gebruiken”, zegt Jacobs. “Diesterweg aan de Acacialaan is eigendom van de stad Antwerpen, maar we hebben als gemeenten daar een erfpacht op. Daar zouden we 25 vluchtelingen onderdak kunnen geven. Zon en Hei aan de Max Temmermanlaan was een vroegere school en werd tijdelijk gebruikt door ene school in Brasschaat, maar staat momenteel leeg.”

“Ook daar is plek voor 25 mensen. Eerder hebben we als gemeente al noodopvang gecreëerd voor tien mensen. We voeren nog gesprekken rond het voormalig asielcentrum aan de Putsesteenweg en met sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning om nog meer aanbod te creëren. Ik ben blij dat de stad Antwerpen nu positief reageert op onze vraag rond Diesterweg en Zon en Hei. De vraag is wel of onze sociale diensten al deze mensen gaan kunnen begeleiden”, zegt de Kalmthoutse burgemeester.

Beide gebouwen zouden mits kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van bedden, direct in gebruik kunnen worden genomen. Het gaat in eerste instantie om opvang voor zes maanden.

In het voormalige woonzorgcentrum De Tol in Deurne verblijven momenteel 86 vluchtelingen. Daar is een maximum capaciteit van honderd mensen.

LEES OOK. Bart De Wever verwelkomt eerste Oekraïense vluchtelingen in Antwerpen en bekritiseert federaal beleid: “Ze dreigen aan hun lot te worden overgelaten”

svw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER