In Versailles gaat dag twee van de EU-top in

De Europese top in Versailles was een beetje voorspelbaar: Oekraïne krijgt geen uitzicht op een versneld lidmaatschap van de EU. Dat werd een nachtelijke discussie, omdat de Baltische staten en Polen, samen met heel Oost-Europa stevig aandrongen. Maar Mark Rutte, de Nederlandse premier, lag stevig dwars. Ook België zat op die lijn: een associatieverdrag kan, maar veel verder dan dat gaat het niet.

  • Zo eindigde alvast dat luik op een sisser, en een klassieke belofte van de EU: ze gaan meer geld geven aan Oekraïne, ook opnieuw in de vorm van militaire steun. Uiteraard probeerden de EU-leiders het anders te verkopen: de Litouwse president Gitanas Nausèda had het over “een historische nacht” voor de EU, aan Politico, terwijl Rutte onderstreepte dat de weg naar een kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne “maanden zo niet jaren zou duren”.
  • Vandaag ligt de focus op de economische gevolgen van de oorlog, met name dus de energie en de hoge prijzen. De Europese Centrale Bank (ECB) schuift mee aan, met voorzitter Christine Lagarde, die gisteren ook aankondigde dat de ECB versneld gaat stoppen met hun programma van Europees staatspapier op te kopen. Het is de enige manier om de torenhoge inflatie te stoppen, maar vroeg of laat neemt zo de druk via hogere rente terug toe, op de begroting van de lidstaten.
  • Tegelijk komt de discussie van financiering van de EU terug op tafel: de Franse president Emmanuel Macron wil opnieuw het instrument van gemeenschappelijk schuldpapier (zogenaamde eurobonds) gebruiken, om deze crisis aan te pakken. Dat gebeurde een eerste keer bij de pandemie, maar als de EU dat nu opnieuw doet, is meteen het pad definitief ingeslagen van gezamenlijke EU-schulden.
  • Meest belangrijk voor België: de discussie over de energieprijzen. Met name het loskoppelen van de Europese elektriciteitsprijs van die van gas, zou een groot effect kunnen hebben: dan wordt alvast die rekening mogelijks wat lichter. De Europese Commissie heeft de plannen klaar, volgens de slides van Ursula von der Leyen, de Commissievoorzitter, zou er tegen het eind van de maand een loskoppeling kunnen gebeuren.
  • Dat is nog niet hetzelfde als een prijsplafond voor gas, wat België en premier De Croo voorstellen, in navolging van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). De kans dat dat er Europees komt, is nihil: het is een veel te groot ingrijpen op de vrije markt, voor de andere lidstaten.
Meer