© LD

Heeft Unia de democratie en het recht op vrije mening gediend toen ze naar het gerecht trokken om het Vlaams Blok als partij te verbieden?

De reacties op de kritiek van Zuhal Demir op het Centrum van gelijke kansen – tegenwoordig Unia genoemd - zijn zeer emotioneel, soms ondoordacht. We staan vaak niet open om een vastgeroeste mening te herzien, denk ik dan.

Roland Duchâtelet

Feit is dat het Centrum geen gelijke kansen heeft gegeven aan het Vlaams Blok. De stijl van het Vlaams Blok om te wijzen op het gevaar van islamisering was grof en leugenachtig, maar dat was de campagne van Trump ook. Had het Vlaams Blok niet gelijk te wijzen op het gevaar van de salafistische en wahabitische islam? Inmiddels zijn steeds meer mensen het erover eens dat men deze strekkingen eerder in het vakje “sekte” moet steken omdat ze naast het “godsdienstige” aspect ook staan voor een politieke ideologie die een gevaar is voor onze samenleving. Dat hebben we inmiddels ondervonden. Heeft Unia de democratie en het recht op vrije mening gediend toen ze naar het gerecht trokken om het Vlaams Blok als partij te verbieden? Het Vlaams Blok werd effectief veroordeeld waardoor ze zichzelf ontbond. Een “nieuwe” partij , het “Vlaams Belang”, nam haar plaats in. “ Eigen Volk eerst” is nu het motto van Paul Magnette van de Parti Socialiste en daar kraait geen haan naar. Het geheugen van velen is kort. Om misverstanden te voorkomen: ik ben geen fan van het VB en ook niet van Paul Magnette. Bovendien ben ik voorstander van (gecontroleerde) immigratie en van een multiculturele samenleving.

Ook nadien is Unia werk blijven geven aan het gerecht, met processen tegen een firma die garagepoorten leverde als ik me goed herinner, en meer recent door een bedrijf aan te vallen dat een vijftiger te oud vond. Het probleem met Unia is dat ze zich negatief opstellen. Ze bestrijden, achtervolgen en als het lukt, straffen ze hun slachtoffers ook. Hun aanpak doet denken aan de religieuze politie uit sommige moslimlanden. Zou belonen niet beter zijn?

Die 24 jaar oude overheidsorganisatie heeft wat mij betreft haar nut niet bewezen en mag dus afgeschaft worden. Hun honderd werknemers kunnen dan ervaring opdoen in een echt bedrijf en belastingen opbrengen in plaats van belastingen te kosten. De belastingbesparing is iets minder dan een euro per jaar per Belg. Maar als we zo nog een honderdtal besparingen vinden telt dat toch op. Betutteling door onze overheid is er al meer dan teveel, waarom zouden we daar ons geld aan geven?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer