Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Poetin meent dat Russische economie westerse sancties wel zal overleven, maar cijfers zien er dramatisch uit

Vladimir Poetin tijdens een meeting.Beeld AFP

Russisch president Vladimir Poetin is er zeker van dat de economie in zijn land zich zal aanpassen aan de nieuwe situatie ontstaan door de westerse sancties na de inval in Oekraïne. Cijfers en prognoses laten echter geen fraai toekomstbeeld zien.

Poetin deed zijn uitspraak gisteren tijdens een ontmoeting met de leden van zijn regering. Hij gaf toe dat de sancties problemen veroorzaken voor Rusland, “maar die zullen we net als voorgaande jaren overwinnen”.

De president toonde zich gewonnen voor het idee om activa van westerse bedrijven die zich terugtrekken uit Rusland te nationaliseren, zo meldt het Russische persbureau TASS. Hij benadrukte verder dat Rusland zich “voor niemand” wil afsluiten en al zijn verplichtingen tegenover het buitenland wil nakomen. Hij had het daarbij onder meer over de levering van olie, gas, meststoffen en metalen aan Europese en andere landen.

Lees ook

Het leven van de ‘gewone Rus’ wordt steeds onaangenamer: ‘Ik zal de cola missen’

Volg de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in onze liveblog

Energieprijzen

Russisch minister van Financiën Anton Siluanov maakte zich daarbij sterk dat een daling van de Russische inkomsten gecompenseerd zou worden door een stijging van de opbrengsten uit olie en gas, die zullen toenemen door de stijging van de energieprijzen. 

Volgens Poetin kunnen de buitenlandse partners van Rusland ook niet zonder de Russische landbouwproducten en willen ze de aanvoer op peil houden. “Anders zullen ze het moeilijk krijgen om hun burgers te blijven voeden”, klonk het zelfverzekerd. Minister van Landbouw Dmitry Patrushev verzekerde Poetin daarop dat het “dit jaar het plan is om goede oogsten te hebben van alle landbouwgewassen in Rusland”. 

Winkels

Rusland zou voorlopig niet kampen met tekorten van essentiële producten in winkels, zo luidt het. Mogelijke problemen zouden verband houden “met de herstructurering van de bevoorradingskanalen”. Mocht het op zeker moment tot onredelijke prijsstijgingen komen door schaarste, dan behoort een staatsregulering van de prijzen tot de mogelijkheden, “maar alleen als laatste redmiddel”.

Poetin drong er verder op aan ervoor te zorgen dat bouwprojecten niet worden stopgezet en het tempo van de hypotheekverstrekking wordt gehandhaafd. Vicepremier Marat Khusnullin benadrukte dat de bouwsector een van de drijvende krachten zal zijn achter het herstel en de ontwikkeling van de Russische economie en noemde de situatie zelfs “een opportuniteit”. 

Rooskleurig

Of de situatie echt zo rooskleurig is, valt echter te betwijfelen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de economie van Rusland dit jaar in een diepe recessie belanden. Directeur Kristalina Georgieva stelt ook dat het niet langer “onwaarschijnlijk” is dat Rusland in gebreke blijft bij het nakomen van zijn schuldverplichtingen.

Een land dat zijn schulden niet meer kan afbetalen en geen geld meer kan lenen op de kapitaalmarkt, kan failliet gaan. Het kan dan niet meer investeren in infrastructuur of onderwijs, wat dan weer kan leiden tot werkloosheid. 

Rooskleurig
Beeld EPA

De roebel heeft de afgelopen maand al bijna de helft van zijn waarde verloren en de prijzen van basisgoederen zijn fors gestegen in Rusland. Dat heeft aanleiding gegeven tot hamsteren. 

De beurs van Moskou is al sinds de start van de Russische invasie dicht en de Russische Centrale Bank heeft nieuwe kapitaalrestricties opgelegd, waardoor bedrijven de komende zes maanden niet meer dan 5.000 dollar cash kunnen afhalen.

Nog erger

Het Institute of International Finance - een wereldwijde organisatie van financiële organisaties - voorspelde dat Rusland zijn bruto binnenlands product (bbp) dit jaar met 15 procent zal zien dalen. Dat zou veel van de economische groei van tafel vegen die er kwam sinds Poetin de macht greep in 1999.

Het zou zelfs nog erger kunnen worden, volgens het Institute of International Finance. Want als de oorlog nog verder escaleert, zouden nog meer landen kunnen afzien van het kopen van Russische energie. “Dat zou het vermogen van Rusland om goederen en diensten te importeren drastisch aantasten en de recessie nog verdiepen”, klinkt het in de krant The New York Times.