© AFP

Franse president Macron waarschuwt Rusland voor nieuwe “massieve sancties”

De Europese Unie staat klaar om nieuwe “massieve sancties” te nemen tegen Rusland indien president Vladimir Poetin de oorlog in Oekraïne voortzet. “Er zijn geen taboes”, waarschuwde de Franse president Emmanuel Macron vrijdag na afloop van de Europese top van Versailles.

jvh
Bron: BELGA

“Indien de zaken voortduren op militair vlak, dan zullen we nieuwe sancties nemen, inclusief massieve sancties”, verklaarde Macron. Hij verzekerde dat de Europeanen bereid zijn om “tot het uiterste te gaan” om Oekraïne te steunen, zonder evenwel zelf een oorlogvoerende partij te worden. “Wij zijn niet in oorlog.”

Hoewel diens diplomatieke inspanningen het oorlogsgeweld tot dusver niet kunnen stoppen, zal Macron later op de dag opnieuw met Poetin praten, zo deelde de president mee. Ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zal aan het gesprek deelnemen. Hij maakte vrijdag opnieuw duidelijk dat een embargo op de import van Russische energie voor Duitsland onmogelijk is. 

Tarieven op Russische goederen

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen deelde intussen mee dat een vierde pakket met sancties wordt voorbereid. Details verstrekte ze niet, maar de EU en partners als de VS zouden onder meer de Russische status van ‘meest begunstigde natie’ bij de Wereldhandelsorganisatie viseren. Dat zou de deur openen voor tarieven op Russische goederen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER