Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

Rusland neemt ook steden in het westen en centrum van Oekraïne onder vuur

In de stad Dnipro werd onder meer een schoenfabriek in puin gelegd.Beeld AFP

Een aantal landen vreest dat Rusland chemische wapens zou kunnen inzetten in Oekraïne. Nadat Rusland voor het eerst steden in het westen en het centrum van het land bombardeerde, kwam die kwestie aan bod tijdens de VN-Veiligheidsraad. 

Drie luchtaanvallen waren er donderdagnacht op Dnipro, een stad aan de rivier de Dnjepr met meer dan een miljoen inwoners. Een aanval was er gericht op een kleuterschool, een op een appartementsblok en een op een schoenfabriek. Volgens de hulpdiensten van de stad viel er zeker één burgerdode. 

Het is de eerste keer dat het Russische leger een stad in het centrum van het land onder vuur heeft genomen. Ook twee steden in het tot nog toe rustige westen van Oekraïne kregen aanvallen te verduren: Loetsk, een stad met 200.000 inwoners in het noordwesten, en Ivano-Frankivsk in het zuidwesten. In beide steden vielen de Russen luchthavens aan. Volgens een adviseur van de Oekraïense president Zelensky zijn die nu buiten gebruik. 

Opvallend is dat Russische soldaten gisteren nog de burgemeester van Melitopol, in het zuiden, hebben ontvoerd. “Een groep van tien bezetters heeft de burgemeester van Melitopol, Ivan Fedorov, ontvoerd”, zo staat op het Twitter-account van het Oekraïense parlement. De burgemeester werd door de soldaten meegenomen omdat “hij weigerde samen te werken met de vijand”, zo klinkt het.

Kirillo Timosjenko, de adjunct-chef van de Oekraïense presidentiële administratie, heeft op Telegram een video geplaatst waarop vanop afstand te zien is hoe soldaten een gebouw verlaten en een in het zwart geklede man vasthouden. Het hoofd van de man lijkt bedekt met een zwarte zak.

Twitter bericht wordt geladen...

Veiligheidsraad 

Vandaag is ook de VN-Veiligheidsraad samengekomen, op vraag van Moskou, over de vermeende productie van biologische wapens in Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie beweerde maandag dat er in Oekraïne een netwerk van biologische labo’s bestaat, die in opdracht van het Pentagon werken. 

Internationale factcheckers hebben die bewering al ontkracht. Ook de VN zeggen niets te weten over vermeende massavernietigingswapens die in Oekraïne zouden zijn geproduceerd. De vrees bij een aantal landen is dat Rusland valse voorwendsels verspreidt om dan zelf chemische wapens in te zetten. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontkende dat zijn land zulke wapens vervaardigt. 

“In mijn land worden geen chemische of andere massavernietigingswapens ontwikkeld”, zei hij in een videoboodschap op Facebook. Zelensky zei erg verontrust te zijn over de beschuldigingen. “We zijn er herhaaldelijk van overtuigd: wil je de plannen van Rusland kennen, kijk dan naar waar Rusland anderen van beschuldigt”, zei hij.

De Oekraïense president richtte het woord meermaals tot Rusland en verwees naar het bombardement op het kinderziekenhuis in Marioepol van woensdag. De schokkende beelden daarvan gingen de wereld rond. Bij het bombardement kwamen volgens de Oekraïense autoriteiten drie mensen om het leven, onder wie een klein meisje.