Het huis van Pater L. staat leeg sinds oktober, toen de Arendonkse dorpspastoor door de politie werd opgepakt op verdenking van zedenfeiten. © EMA

Vooruit-Groen wil Oekraïense vluchtelingen opvangen in pastorie van geschorste pater L.

ARENDONK -

Oppositiepartij Vooruit-Groen stelt voor om de onbewoonde pastorie in Arendonk tijdelijk te gebruiken als noodonderkomen voor Oekraïense vluchtelingen. De priesterwoning staat al een half jaar leeg nadat de Arendonkse dorpspastoor door het bisdom geschorst werd omdat tegen hem een gerechtelijk onderzoek loopt.

Eddy Meulemans

Pater L. werd in oktober vorig jaar thuis in zijn woning onder de kerktoren in Arendonk opgepakt door de politie omdat hij verdacht wordt van aanranding van meerderjarige kwetsbare personen. Sindsdien is de 58-jarige dorpspastoor geschorst en staat zijn huis leeg. Ook de pastorie in het gehucht Voorheide is al vele jaren onbewoond. Oppositiepartij Vooruit-Groen stelt nu voor om beide priesterwoningen tijdelijk een nieuwe invulling te geven: als veilige herberg voor Oekraïners op de vlucht voor de oorlog.

#plekvrij

“Ook wij zijn geschokt door de gebeurtenissen in Oekraïne en ondersteunen de oproep #plekvrij”, zegt gemeenteraadslid Tom Claessen (Vooruit-Groen). “Maar wij vinden dat onze gemeente verder kan gaan dan alleen een oproep aan de burgers. Ik herinner me nog de vele verhalen die mijn grootouders vertelden over hun vlucht naar Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is onwezenlijk dat de geschiedenis zich nu herhaalt. Tegelijk is het voor ons vanzelfsprekend dat ook wij vandaag al het mogelijke doen om de mensen uit Oekraïne even gastvrij te helpen als toen.”

Twee gezinnen in pastorie

Hoeveel mensen er in de twee pastorieën kunnen verblijven? “Ik ben er zelf nooit binnen geweest”, zegt raadslid Gunther Hendrickx (Vooruit-Groen) met een knipoog. “Maar ik schat dat in elk van beide woningen toch plaats is voor zeker twee gezinnen.”

Gunther Hendrickx (Vooruit-Groen). © EMA

Bovenop de twee pastorieën selecteerde Hendrickx elders in het dorp nog drie andere adressen voor noodopvang: op Vrijheid 62, De Brulen 4 en Hovestraat 21. “Tijdens de gemeenteraad van februari beslisten we om het huis in de Hovestraat, dat vandaag nog eigendom is van de gemeente, te verkopen”, zegt hij. “Maar intussen is de wereld erg veranderd en vragen we ons af of dit pand niet kan dienen om de mensen uit Oekraïne tijdelijk een veilig onderdak te bieden. Daarom stellen we voor om de verkoop van deze woning voorlopig op te schorten.”

Vooruit-Groen roept de burgemeester en schepenen op om “alle mogelijkheden creatief en met een open geest te onderzoeken om zo ons eigen kleine steentje bij te dragen aan deze vluchtelingencrisis”. De gemeenteraad van Arendonk buigt zich maandagavond over het voorstel. Nu we zijn overgeschakeld naar code geel, vindt de vergadering opnieuw live plaats in de raadszaal van het gemeentehuis.

De pastorie in Arendonk is al bijna een half jaar onbewoond. © EMA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oorlog Rusland-Oekraïne