©  BELGA

Conner Rousseau wil maandagavond beslissingen over energieprijzen

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil maandagavond beslissingen om de hoge energieprijzen te milderen. Zondagmiddag verwees hij in het VTM Nieuws naar de btw-verlaging voor gas en elektriciteit naar 6% en een inspanning inzake het verlagen van de accijnzen op brandstof. Ook Annelies Verlinden (CD&V) en Petra De Sutter (Groen) zegden in De Zevende Dag (Eén) niet te willen wachten tot er een globaal akkoord is met ook de kernuitstap.

Bron: BELGA

Voor Rousseau moet de 6% btw op gas en elektriciteit permanent zijn, maar een tijdelijke verlaging kan voor hem een eerste stap zijn. De verlenging van de uitbreiding van het sociaal tarief wil hij bekijken in functie van de beslissing over de btw-verlaging. 

De Vooruit-voorzitter verwacht een “fundamentele inspanning” van de overheid. Voor een bevriezing van de gasprijs kijkt hij naar het Europees niveau. 

Hij verwacht een beslissing voor maandagavond. “Langer wachten is slecht bestuur”, vond hij. 

LEES OOK. Nóg hogere gas- en stroomprijzen? Experts kijken tot een stuk in 2024 en ook dat belooft weinig goeds

Wat de kernuitstap betreft, gaat Conner Rousseau ervan uit dat de twee jongste kerncentrales langer open zullen blijven. Hij hoopt dat er vrijdag een akkoord gevonden kan worden. Het voorstel van zijn N-VA-collega Bart De Wever om vijf kerncentrales open te houden, valt bij hem op een korte steen: “Morgen zal (MR-voorzitter Georges-Louis) Bouchez voorstellen om 7 centrales open te houden”. Voor Vooruit moet de veiligheid gevrijwaard worden.

Ook CD&V-minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zegt verrast te zijn dat De Wever nu met zijn voorstel komt. Ze wees erop dat de N-VA zelf lang in de regering gezeten heeft. De centrales zijn daar voor haar niet op voorbereid. 

Voor Groen-vicepremier Petra De Sutter is de verlenging van 5 centrales tegen 2025 niet te realiseren. Bovendien is er nog een uitbater nodig, voegde ze er nog aan toe. Het openhouden van de twee jongste centrales zal volgens haar van de voorwaarden afhangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer