©  BELGA

Wat Conner Rousseau betreft, blijven twee kerncentrales open: “Maakt voor de mensen niet uit vanwaar elektriciteit komt”

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil maandagavond beslissingen om de hoge energieprijzen te milderen. Zondagmiddag verwees hij bij VTM Nieuws naar de btw-verlaging voor gas en elektriciteit naar 6% en een inspanning inzake het verlagen van de accijnzen op brandstof. Wat de kernuitstap betreft, gaat hij er vanuit dat twee kerncentrales langer open blijven.

Bron: BELGA

Voor Rousseau moet de 6% btw op gas en elektriciteit permanent zijn, maar een tijdelijke verlaging kan voor hem een eerste stap zijn. De verlenging van de uitbreiding van het sociaal tarief wil hij bekijken in functie van de beslissing over de btw-verlaging. 

De Vooruit-voorzitter verwacht een “fundamentele inspanning” van de overheid. “Het geduld is op en het geld van veel mensen is ook op”, klinkt het. “De mensen worden elke dag armer.” Voor een bevriezing van de gasprijs kijkt hij naar het Europees niveau. Hij verwacht een beslissing voor maandagavond. “Langer wachten is slecht bestuur”, vond hij. 

Twee kerncentrales open

Wat de kernuitstap betreft, gaat Conner Rousseau ervan uit dat de twee jongste kerncentrales langer open zullen blijven. Hij hoopt dat er vrijdag een akkoord gevonden kan worden. “Voor ons is het belangrijk dat er voldoende energie is en dat die betaalbaar blijft”, stelt hij. “Ik denk niet dat het voor de mensen thuis uitmaakt of hun elektriciteit van een gas- of kerncentrale komt.”

LEES OOK. Bart De Wever wil niet twee, maar vijf kerncentrales openhouden: “Energie is een te groot geopolitiek wapen geworden”

Het voorstel van zijn N-VA-collega Bart De Wever om vijf kerncentrales open te houden, valt bij hem op een korte steen: “Morgen zal (MR-voorzitter Georges-Louis) Bouchez voorstellen om zeven centrales open te houden”. Voor Vooruit moet de veiligheid gevrijwaard worden.

Ook CD&V-minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zegt verrast te zijn dat De Wever nu met zijn voorstel komt. Ze wees erop dat de N-VA zelf lang in de regering gezeten heeft. De centrales zijn daar voor haar niet op voorbereid. 

Voor Groen-vicepremier Petra De Sutter is de verlenging van vijf centrales tegen 2025 niet te realiseren. Bovendien is er nog een uitbater nodig, voegde ze er nog aan toe. Het openhouden van de twee jongste centrales zal volgens haar van de voorwaarden afhangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER