Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog Oekraïne

Professor Criekemans: ‘Raketaanval vlak bij Poolse grens is boodschap aan het Westen’

Professor David Criekemans.Beeld VTM NIEUWS

Zeker 35 mensen zijn omgekomen door een Russische raketaanval vanochtend op een Oekraïense militaire basis in Yavoriv, op minder dan 25 kilometer van de Oekraïens-Poolse grens. Ook vielen er 134 gewonden, zo maakt de gouverneur van de regio Lviv bekend. Volgens professor internationale politiek David Criekemans (UA) is de aanval een duidelijke boodschap aan het Westen.

Video wordt geladen...

Volgens de autoriteiten werd het zogeheten Centrum voor Internationale Vredesbewaking en Veiligheid getroffen door dertig raketten. In eerdere berichten werd gesproken van acht raketten. Het centrum is een trainingsfaciliteit van het Oekraïense leger, waar soldaten worden opgeleid voor vredesmissies. Het doelwit van de aanval zou een militaire eenheid zijn geweest die daar gelegerd is, zei een legerwoordvoerder tegen het Oekraïense persbureau Interfax.

Video wordt geladen...

Volgens een tweet van de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov “werken buitenlandse instructeurs” op de basis. Of die zondag aanwezig waren, is niet bekend. De meeste landen hebben hun militaire instructeurs nog voor de Russische inval van 24 februari uit Oekraïne teruggetrokken. In 2014 voerden de Verenigde Staten en veertien andere NAVO-landen nog een legeroefening uit in Yavoriv.

Professor Criekemans: ‘Raketaanval vlak bij Poolse grens is boodschap aan het Westen’
Beeld REUTERS

Yavoriv ligt zo’n 50 kilometer ten westen van de stad Lviv, waar veel vluchtelingen zich verzamelen om de grens met Polen over te steken. Volgens lokale media is ook het vliegveld van Ivano-Frankove beschoten, halverwege Lviv en Yavoriv. Ook in Lviv zelf klonk in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. Aan de rand van de stad waren explosies te horen.

Boodschap aan het Westen

Het is voor het eerst dat het oorlogsgeweld dit gebied bereikt en zo dicht de Poolse grens nadert. “Een boodschap aan het Westen”, zegt professor internationale politiek David Criekemans (UA) aan VTM NIEUWS. “Rusland laat zo weten dat het bereid is verder te radicaliseren.”

“Impliciet is dit ook een antwoord op de verklaring van Versailles”, besluit Criekemans. In Versailles spraken Europese leiders deze week af om een half miljard euro aan wapens naar Oekraïne te sturen. “Eigenlijk zegt Moskou dat het Westen daar misschien nog eens goed moet over nadenken.”

Boodschap aan het Westen
Beeld REUTERS
Boodschap aan het Westen
Beeld REUTERS