Direct naar artikelinhoud
NieuwsKerncentrales

Twee kerncentrales blijven open wat Conner Rousseau en Vooruit betreft

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.Beeld VTM NIEUWS

Als het van Conner Rousseau en zijn partij Vooruit afhangt, dan blijven de twee jongste kerncentrales open. Dat vertelde Rousseau vanmiddag in de VTM NIEUWS-studio. ‘Voor de mensen maakt het niet uit dat hun elektriciteit van gas of kerncentrales komt’, zei Rousseau. Daarnaast pleit hij voor een snelle oplossing voor de hoge energieprijzen en een verlaging van de accijnzen. ‘De mensen worden elke dag armer’, aldus Rousseau.

Video wordt geladen...

Rousseau hekelt naar eigen zeggen zelf ook dat er nog geen oplossing is voor de hoge energieprijzen. “De excuses zijn op. Het geduld is op en het geld van veel mensen is ook op”, zegt de socialist. “De mensen worden elke dag armer.” Morgen wil de Vooruit-voorzitter dan ook een oplossing uit de bus zien komen. “Wat ons betreft moet er zeer snel ingegrepen worden.”

“De btw op gas en elektriciteit moet naar 6 procent”, zegt Rousseau. “We eisen dat al maanden en ik hoop dat we dat morgen eindelijk gaan kunnen beslissen.” Hij pleit ook voor een verlaging van de accijnzen. Het gaat volgens de Vooruit-voorzitter om een inspanning om de koopkracht van de mensen op peil te houden, wat “echt nodig” is.

Voorts moeten diesel en benzine goedkoper aan de pomp, maar er moet ook ingegrepen worden om de stookolieprijs aan te pakken, zegt Rousseau. “We moeten de kant van de mensen en hun portemonnee kiezen.”

Kerncentrales

En dan is er nog het kerndossier. Tegen 18 maart moet de regering beslissen of de twee jongste kernreactoren al dan niet openblijven. Ook daar hoopt Rousseau dat er niet getalmd wordt. “Voor ons is het belangrijk dat er voldoende energie is en dat die betaalbaar blijft”, benadrukt hij. “Ik denk niet dat het voor de mensen thuis uitmaakt of hun elektriciteit van een gas- of kerncentrale komt.”

Ook investeren in hernieuwbare energie vindt Vooruit belangrijk. “Als we daarvoor twee kerncentrales moeten openhouden, dan zullen we dat ook steunen”, aldus nog Rousseau.