©  AFP

Twee motoren vliegen in publiek tijdens VLM-cross in Tessenderlo: zes toeschouwers gewond

Tessenderlo -

Tijdens de VLM motorcross in Tessenderlo zijn zondagnamiddag twee motoren in het publiek gevlogen. Bij een eerste incident raakten drie vrouwen gewond, onder wie een ernstig. Een uur later ging een tweede piloot van het circuit. In totaal raakten zondag zes toeschouwers gewond, vijf werden naar het ziekenhuis gebracht.

Marij Wyers

De wedstrijd van het Vlaams amateurkampioenschap werd na het eerste ongeval meteen stilgelegd. Een vrouw in het publiek liep ernstige verwondingen op toen een piloot aan een springberg de controle over de motor verloor. Ook twee andere vrouwen in de buurt raakten gewond. Drie ambulances snelden toe.

“De piloot zit er zelf ook mee. Hij is erg aangedaan door het ongeval en hij is uit de wedstrijd gestapt. De piloot raakte niet gewond”, zegt organisator Eddy Houtmeyers (VLM). De wedstrijd werd na een pauze hervat.

Rond 13.45 uur gebeurde dan een tweede ongeval. Toen een crosser in het publiek vloog, raakten weer enkele toeschouwers gewond. Opnieuw werden ambulances uitgestuurd. Van de zes gewonde toeschouwers zijn er zondag vijf naar het ziekenhuis van Diest gebracht.

Risicosport

Motorcrossers zijn verzekerd voor ongevallen tijdens een wedstrijd. Ze worden niet persoonlijk verantwoordelijk gesteld. “Motorcross is een risicosport. Spijtig genoeg gebeuren er ongevallen, zondag waren er dat twee kort na elkaar. We hebben dat helaas niet in de hand”, zegt organisator Houtmeyers.

De VLM-organisatie probeert de toeschouwers zo goed mogelijk te beveiligen met afsluitingen en dranghekken in de buurt van springbergen. “Het publiek staat natuurlijk het liefst in de buurt van de sensatieplaatsen. Dat zijn de gevaarlijke gebieden. We bekijken of we die nog beter kunnen afzetten.”

Tijdens de wedstrijd zelf zijn later in de namiddag nog twee crossers onderuitgegaan. Die valpartijen gebeurden op het parcours zelf, op een technisch moeilijker stuk. Bij die ongevallen waren geen toeschouwers betrokken. Voor de twee gewonde crossers zijn opnieuw ambulances uitgestuurd. Ook die slachtoffers werden naar het ziekenhuis van Diest gebracht.

De politie Beringen/Ham/Tessenderlo heeft vaststellingen gedaan van de ongevallen tijdens de VLM-cross op het sportterrein van de gemeente.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer