Amerikaanse videojournalist en filmmaker omgekomen in Oekraïne

De Amerikaanse videojournalist en filmmaker Brent Renaud (51) is omgekomen toen de auto waarin hij meereed werd geraakt door Russische troepen in Irpin, ten noordwesten van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Een collega die meereed en hun Oekraïense chauffeur raakten gewond. Dat bevestigt een Oekraïense arts die hen heeft behandeld.

Het was de regionale politiechef die het nieuws heeft bekendgemaakt. Volgens hem was Renaud in dienst van de Amerikaanse krant The New York Times, maar die krant liet weten dat de man niet in opdracht van hen in Oekraïne was.

De politie plaatste bij het bericht foto's van een lichaam, van een perskaart bevestigd op een kogelwerend vest en van een Amerikaans paspoort. Volgens de documenten gaat het inderdaad om Renaud. 

Volgens The New York Times is de perskaart waarop de naam van de krant staat jaren geleden uitgegeven. Renaud werkte voor het laatst in 2015 voor de krant.

Naar verluidt waren Renaud en zijn collega in Irpin om er beelden te maken van vluchtende burgers. Ze verplaatsten zich in een burgerauto.

Irpin ligt ten noordwesten van Kiev en ligt al meer dan een week onder vuur van Russische troepen. Burgers proberen de stad te ontvluchten richting Kiev, over een brug die Oekraïeners hebben opgeblazen om de Russische opmars naar Kiev zo veel mogelijk te bemoeilijken. Vorige week kwamen daar ook een moeder en haar twee kinderen om het leven door een Russisch projectiel.

Gewonde collega van Brent Renaud getuigt over wat hen overkomen is.

Videospeler inladen...

Meest gelezen