Vrijdag werden een 100-tal weeskinderen geëvacueerd uit Charkov richting Polen. Volgens de laatste informatie zijn er, onder meer via die Poolse organisatie Happy Kids, al duizenden weeskinderen naar verschillende Poolse steden, Tsjechië en Litouwen gebracht.
Volledig scherm
Vrijdag werden een 100-tal weeskinderen geëvacueerd uit Charkov richting Polen. Volgens de laatste informatie zijn er, onder meer via die Poolse organisatie Happy Kids, al duizenden weeskinderen naar verschillende Poolse steden, Tsjechië en Litouwen gebracht. © Photo News

Naar Polen uitgeweken Oekraïense weeshuizen smeken voor "no-flyzone" boven Oekraïne

Op het moment dat miljoenen vluchtelingen nog steeds Oekraïne proberen te ontvluchten, ontfermen verschillende organisaties en lokale besturen zich over een van de meest kwetsbare groepen: de Oekraïense weeskinderen. "Als er niet snel een no-flyzone komt boven Oekraïne, dreigen de kinderen het land niet meer te kunnen ontvluchten", vertelt Halina, voorzitter van een Oekraïens weeshuis dat zijn intrek genomen heeft in het Poolse Lodz.

  1. TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Minstens 17 doden en 60 gewonden bij raketaanval op Tsjernihiv - NAVO-chef roept op om eigen wapens aan Kiev te leveren

    TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Minstens 17 doden en 60 gewonden bij raketaan­val op Tsjernihiv - NAVO-chef roept op om eigen wapens aan Kiev te leveren

    Na de Russische raketaanval op de Oekraïense stad Tsjernihiv op woensdag zijn al zeker 17 doden en ruim 60 gewonden geteld. Dat blijkt uit een nieuwe balans van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. “De wereld is niet vastberaden genoeg om de Russische terreur te stoppen”, stelt president Volodymyr Zelensky in een bericht op X. Ondertussen roept de chef van de NAVO vandaag lidstaten op om wapens uit eigen voorraad aan Oekraïne te leveren, zelfs als hiermee de eigen voorraad niet meer voldoet aan de NAVO-afspraken. Lees hier de ontwikkelingen van woensdag 17 april terug.
  2. KIJK. Families overleden gevangenen krijgen lichaam geliefden terug zonder organen: “Ze hebben in onze plaats een beslissing genomen”

    KIJK. Families overleden gevangenen krijgen lichaam geliefden terug zonder organen: “Ze hebben in onze plaats een beslissing genomen”

    In de Amerikaanse staat Alabama hebben familieleden van overleden gevangenen verschillende rechtszaken aangespannen. Ze kregen de lichamen van hun geliefden terug zonder organen. “Ze hebben de beslissing voor ons genomen”, vertelt Marvin Kennedy, die zijn overleden broer moest begraven. Twistpunt is een overeenkomst tussen de gevangenissen en de universiteit in Alabama, die zou toelaten om de organen te gebruiken, maar volgens de families is die onwettig.