Antwerps gouverneur Cathy Berx: “Net als bij corona moeten de verschillende schakels in elkaar passen.” © BELGA

Hoe corona de overheden heeft gewapend voor de Oekraïense vluchtelingencrisis: “We kunnen nu sneller schakelen”

Antwerpen -

Zowel lokaal, Vlaams als federaal lijkt de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in sneltempo te worden georganiseerd. Volgens Antwerps gouverneur Cathy Berx is dat te danken aan de ervaringen uit de coronacrisis.

“Heeft de coronacrisis ons gewapend om snel te kunnen schakelen in deze vluchtelingencrisis? Mijn antwoord is volmondig ja.” Dat zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx. Zij is volop bezig met de zoektocht naar locaties voor nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen. Daarmee werkt ze samen met de federale en Vlaamse overheden en de lokale besturen.

“De coronacrisis verplichtte alle bestuursniveaus om met elkaar samen te werken”, zegt Berx. “Er ontstonden rechtstreekse lijnen. We toonden hoe veerkrachtig die structuren kunnen zijn en dat het mogelijk is om snel te schakelen. Dit is ook van belang in deze crisis en je ziet dat het nog steeds werkt. Iedereen beseft dat samenwerken noodzakelijk is en dat net als bij corona de verschillende schakels in elkaar moeten passen.”

Berx ziet dat ook op individueel niveau. “Zo heb ik weet van een leerkracht in Oekraïne die nog steeds les aan het geven is aan zijn leerlingen via afstandsonderwijs”, zegt Berx. “Leerlingen die ondertussen verspreid zitten over heel Europa. Voor corona had dat allemaal minder voor de hand gelegen.”

LEES OOK. 30.000 tot 70.000 Oekraïense vluchtelingen verwacht in provincie, De Wever wil extra opvang organiseren in Antwerpen

(svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER