ANALYSE. “Dit dreigt een gitzwart seizoen te worden voor KRC Genk”

Was de Truiense uitzege in de Limburgse derby wel zó verrassend? Ze bevestigde het beeld van dit seizoen: het rendement ligt op Stayen een stuk hoger dan in Genk.

Marnik Geukens

“Mentaliteit haalt het van kwaliteit”, oordeelde Bernd Hollerbach na een derby, waarin zijn ploeg met een groot hart streed en zowaar de zwarte avond tegen Charleroi uitveegde. De grote kloof die na de rel rond Pius was ontstaan met de eigen aanhang, kan je alleen dichten met een derbyzege in het hol van de leeuw. Het was geenszins een hold-up: een scherper STVV liet de bal aan de thuisploeg, maar toonde zich in de zone van de waarheid minstens even gevaarlijk als een ongeïnspireerd Genk. Dat lukte, omdat de Kanaries er ook durfden uitkomen en vooral het gros van de duels wonnen. 96 minuten lang, met rots in de branding Leistner als verpersoonlijking van de Truiense onverzettelijkheid.

LEES OOK. Uitzinnige taferelen bij STVV na derbyzege: “Kan de bus geen ommetje maken?”

Mentaliteit is op die manier een kwaliteit. Ze brengt ook rendement, bij STVV is de sterkte van de ploeg groter dan de som van de individuele kwaliteiten. Het contrast met de gouwgenoten is dit seizoen op dat vlak enorm. Het zou te kort door de bocht zijn om de zwakke prestatie van de vicekampioen te herleiden tot een gebrek aan bloed, zweet en tranen. Het probleem is veel groter: KRC Genk manifesteert zich ook voetbaltechnisch te weinig als ploeg.

 ©  Dick Demey

Racing verloor in de derby’s niet alleen de duels, het kreeg ook amper een gevaarlijke aanval in mekaar geknutseld. De reden: te weinig beweging, balsnelheid, lef én inspiratie. Tegen een ploeg die het centrum dichthoudt met een enkele flank moet je de ruimte zoeken en vinden op de flanken. Of tussen de linies. Maar niemand nam zijn verantwoordelijkheid, waardoor aanhoudend en inspiratieloos lange ballen richting Onuachu werden gepompt, die ook nog eens op een eiland aan zijn lot werd overgelaten.

LEES OOK. Zwaar teleurgestelde Onuachu na derby: “We speelden als shit, als bange kippen”

Zo dreigt dit een gitzwart seizoen te worden voor KRC Genk, met de prestaties van de jeugd als enig lichtpunt. Niet alleen bij de nog steeds ongeslagen beloften: ook zondag was het wachten op de intrede van een complexloze Luca Oyen om eindelijk durf en diepgang te herkennen. Dat zijn net de wapens die Genk nog zal nodig hebben om het ticket voor play-off 2 veilig te stellen. Zelfs de achtste plaats komt in het gedrang na de eerste nederlaag voor het zwaar ontgoochelde publiek na vier thuiszeges op rij.

Met een trip naar Club Brugge in het vooruitzicht bedraagt op drie speeldagen van het einde de kloof met Cercle nog amper twee punten. Eén puntje verderop staat inmiddels… STVV. Al gaat daar geen enkele supporter vloeken, wanneer zijn of haar ploeg buiten de top 8 eindigt. Winnen in Genk is in Haspengouw minstens even belangrijk als deelname aan de nacompetitie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer