© Instagram

Daarom wil Thomas Vanderveken meer verlof voor papa's

Zo'n twee maanden na de geboorte van zijn zoon Otto pleit presentator Thomas Vanderveken voor meer ouderschapsverlof voor papa's. Dat zei hij in het Eén-programma 'Cath & gasten'. Hij vindt het zelf ontzettend spijtig dat hij niet meer thuis kan zijn bij zijn vrouw Véronique Leysen en Otto.

elvh

Na de bevalling krijgen papa's tien dagen vaderschapsverlof. "Veel te weinig", zegt Thomas Vanderveken in 'Cath & gasten'. "Otto begint nu veel te lachen en ik wil daar ook bij zijn".

Vanderweken nam een maand verlof zonder wedde, maar is ondertussen weer aan het werk. "Ik zou heel graag een beetje meer thuis zijn", zegt hij op Eén. "Het is alsof we in een toneelstuk zitten. Mijn vrouw speelt de hoofdrol en ik speel de dwaze, stomme rol en na 10 dagen moet ik al weg. Als ik meer verlof zou hebben, zou mijn vrouw ook eens weg kunnen gaan. Iedereen zou er beter van worden."

Tweederangsrol

In het programma gaf professor sociologie Ignace Glorieux de presentator gelijk. Hij pleit ook voor een systeem dat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen bevordert. "Laat bijvoorbeeld eerst de moeder 6 maanden thuisblijven en daarna de vader 6 maanden. De moeder kan dan na haar zwangerschapsverlof rustig weer gaan werken, terwijl de vader een band met zijn kind kan opbouwen."

Het huidige systeem duwt papa's thuis in een tweederangsrol, terwijl mama's dan weer op de arbeidsmarkt in een tweederangsrol worden geduwd. "Het kan zeker anders", gaf de socioloog nog mee. "In Zweden bijvoorbeeld hebben vrouwen én mannen 3 maanden verplicht zwangerschapsverlof. Dan hebben ze nog 10 maanden die ze vrij mogen verdelen. Ze krijgen ook 80 procent van hun inkomen."

Opstaan en pampers verversen

"Véronique geeft borstvoeding en doet dus sowieso al het grootste deel van het werk", gaf Thomas Vanderveken nog toe. "Ik sta doorgaans uit sympathie mee op, of probeer dat toch." In het programma beloofde hij meteen dat hij zal proberen om voortaan nog wat meer op te staan 's nachts om pampers te verversen of voor het boertje.

Hieronder alvast een fragment waaruit blijkt dat Thomas Vanderveken zich toch wel goed kan vinden in zijn vaderrol.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gezin