“Amerika kan Russisch gas gemakkelijk vervangen”

Het zijn grote woorden van Toby Rice, de CEO van het Amerikaans energiebedrijf EQT, maar volgens hem kan Amerikaanse toevoer van gas Russisch gas in Europa vervangen.

Het bedrijf EQT profiteert zoals vele energiebedrijven van de hoge gas- en olieprijzen. Sinds de oorlog in Oekraïne steeg het aandeel van EQT op de New York Stock Exchange met zo’n 18 procent.

Nu Europa voor gas en olie niet meer afhankelijk wil zijn van Rusland, ruiken onder meer de Amerikanen het geld. Volgens de CEO van EQT heet de VS het potentieel om zijn gasproductie tegen 2030 te verviervoudigen. Rice zei aan de BBC dat Amerika de Russische bevoorrading zelfs gemakkelijk kan vervangen.

LNG

Rice zou een plan hebben om Amerikaans LNG (vloeibaar gas) te “ontketenen” en Europa en de rest van de wereld ervan te voorzien. Dat zou dan steenkool als energiebron verdringen en de wereld afhelpen van de energie die wordt geproduceerd door despoten als Rusland en Iran.

Het is momenteel echter niet duidelijk hoe die ambities in de praktijk om te zetten zijn. EQT heeft niet de nodige pijpleidingen ter beschikking om de productie dusdanig op te voeren.

Ook de export zou voor problemen komen te staan. Amerikaanse terminals voor het uitvoeren van LNG verschepen bijna al het gas dat ze kunnen verschepen.

Rice hoopt dan ook op steun van de overheid. Hij riep de regering-Biden op om de goedkeuring van pijplijnprojecten en exportfaciliteiten te versnellen. Daarrond zou politieke weerstand hangen, gedeeltelijk omwille van milieuoverwegingen.

“Meer aanbod nodig”

Die overwegingen zouden wel eens overschaduwd kunnen worden door het conflict in Oekraïne. De Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm riep vorige week de olie-industrie op om meer brandstof te produceren om de wereldwijde schok in de energievoorziening te helpen opvangen.

“We staan op voet van oorlog”, zei Granholm tijdens een speech op een energieconferentie. “Dat betekent dat [ruwe olie vrijkomt uit de strategische reserves over de hele wereld. En dat betekent dat jullie nu meer moet produceren als en wanneer u kunt. Ik hoop dat uw investeerders dit ook tegen u zeggen. Op dit moment van crisis, hebben we meer aanbod nodig.”

(kg)

Meer