Videospeler inladen...

Zwangere vrouw, die te zien was op foto’s na bombardement op Oekraïense kraamkliniek, is overleden

De zwangere vrouw, van wie beelden de wereld rondgingen na het bombardement op een kinder- en kraamkliniek in Oekraïne, en haar ongeboren kind zijn overleden. Dat meldt het Amerikaanse persagentschap AP, dat met een arts sprak die nog geprobeerd heeft de vrouw en het kind te redden.

Schrijnende beelden van zwangere vrouwen en kinderen die gered werden uit het puin van een Oekraïens ziekenhuis gingen vorige week de wereld rond. 

De kraam- en kinderkliniek in Marioepol, de havenstad in het zuiden van Oekraïne die omsingeld is door het Russische leger, was het doelwit geworden van een bombardement.

Beelden

Kort na het bombardement kwamen verslaggevers van het persagentschap AP ter plaatse. Zij zagen hoe reddingsdiensten nog bezig waren met het verzorgen en transporteren van gewonden. 

Op foto’s en videobeelden die de journalisten maakten, was te zien hoe een hoogzwangere vrouw, bloedend, op een draagberrie werd afgevoerd, gedragen door vier mannen.

"Nepnieuws"

De beelden van het bombardement en het feit dat een kinder- en kraamkliniek aangevallen was, maakte heel wat boze reacties los. Het sterkte westerse leiders erin dat ze Rusland zwaar moeten sanctioneren. 

Rusland op zijn beurt deed de berichten, dat het een functionerend ziekenhuis in Marioepol zou hebben aangevallen, af als nepnieuws. De permanente vertegenwoordiger van Rusland bij de VN zei dat rechtsextremistische milities de kliniek hadden ontruimd om vanuit het pand te vuren. 

Het zou gaan om het zogenoemde Azov-bataljon. Volgens Rusland gebruiken die extremisten Oekraïense burgers als menselijk schild. 

Ander ziekenhuis

Met een ziekenwagen werd de bewuste vrouw naar een ander ziekenhuis overgebracht, aan de rand van Marioepol, nog dichter bij de frontlijn. Daar hebben ze nog geprobeerd de vrouw en haar ongeboren kind te redden. Zo vernam AP, dat eind vorige week uitzocht waar de geëvacueerde patiënten naartoe waren gebracht. 

In het ziekenhuis, waar de vrouw van de foto’s naartoe werd gebracht, stelden dokters vast dat haar bekken was gebroken en haar heup was ontwricht. Om nog een bevalling mogelijk te maken, werd een keizersnede uitgevoerd. Maar het kind vertoonde geen teken van leven meer.

Reanimatie

Toen de moeder besefte dat ze haar kind aan het verliezen was, zou ze de dokters toegeroepen hebben haar ook uit haar lijden te verlossen. 

Vervolgens moet de toestand van de moeder verder bergaf zijn gegaan, want de artsen hebben de vrouw uiteindelijk een halfuur moeten reanimeren, zonder resultaat. Zowel de moeder als haar ongeboren kind heeft het bombardement dus niet overleefd.

Een andere vrouw, van wie ook foto's de wereld rondgingen na het bombardement, heeft het wel overleefd en is bevallen van een dochter.

BEKIJK - De beelden en foto's van de hoogzwangere gekwetste vrouw gingen de wereld rond. Helaas kwam alle hulp te laat, vertelt een arts:

Videospeler inladen...

Onmenselijk

De medici hebben in de chaos na het bombardement niet de tijd gehad om de naam van de overleden vrouw te vragen. 

Haar man en vader zouden in het ziekenhuis het stoffelijk overschot van hun dierbare zijn komen halen, zodat ze niet in een massagraf is terechtgekomen, wat wel het geval is voor het stijgende aantal slachtoffers van de belegering van Marioepol. 

De levensomstandigheden moeten er onmenselijk zijn, want de omsingelde stad zit nu al een week zonder bevoorrading, water of stroom. 

Meest gelezen