© Interpol

12 jaar cel en 100.000 euro boete geëist tegen kopstuk ‘Dikke Nordin’ in Bommen en Granaten-proces

Na een strafeis van vijftien jaar in de zaak-Frank De Tank, heeft het Antwerpse parket in het dossier Bommen en Granaten twaalf jaar celstraf gevorderd tegen Nordin El Hajjioui, een van de vermeende kopstukken van het drugsmilieu. In het dossier-Bommen en Granaten gaf El Hajjioui verstek.

vdaa

Het onderzoek startte met een schietincident in de nacht van 20 april 2019, waarbij de 20-jarige Birgit S. zichzelf in dronken toestand in de voet had geschoten in een appartement aan de Verbrandendijk in Zwijndrecht. “Bij de huiszoekingen die daarop volgden, werd een wapenarsenaal aangetroffen van acht granaten, zes vuurwapens en munitie, 1 kilogram semtex, twee gsm-ontstekingsmechanismen, maar ook bijna 40 kilogram cocaïne en 25.000 euro cash”, stelde de procureur. Een van de ontstekingsmechanismen kon na deskundigenonderzoek gelinkt worden aan de granaataanslagen in de Dijlestraat op 8 maart 2019 en in de De Pretstraat op 18 maart 2019. Verder onderzoek met observaties, telefonieonderzoek en directe afluisteroperaties bracht een criminele organisatie in beeld die zich bezighield met de invoer van verdovende middelen en wapenhandel.

Nordin El Hajjoui, alias NWA (Never Work Again), kwam uit afgeluisterde gesprekken naar voren als de leider van de organisatie. Hij liet zich volgens het Openbaar Ministerie bijstaan door de Albanees Fidan J. uit Borgerhout en Memet T. uit Genk. Tegen beide zware jongens vorderde het Openbaar Ministerie tien jaar celstraf. Bij bendelid Aziz K. troffen de speurders een indrukwekkend wapenarsenaal aan: van springstoffen, ontstekers, een raketlanceerder met antitankgranaat tot een oorlogswapen van het type AK-47.

In Dubai

Nordin El Hajjioui verblijft in Dubai. België heeft zijn uitlevering gevraagd, maar de autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten hebben tot dusver geweigerd om ‘Dikke Nordin’ uit te leveren. Tijdens een videoverhoor vanuit de Emiraten ontkende hij elke betrokkenheid en verklaarde hij ook geen cryptofoon te gebruiken, maar volgens de procureur blijkt uit het Sky ECC-onderzoek het tegendeel.

Opmerkelijk is de getuigenis van de bekende Njam!-chef Peppe Giacomazza, van het bekende Italiaanse restaurant La Botte in Genk. Die had tegenover de politie verklaard dat een aantal van de hoofdverdachten regelmatig samen kwamen eten in zijn restaurant, terwijl de verdachten zelf beweerden dat ze elkaar nauwelijks kenden. Toen de Njam!-chef op vraag van de verdachten opnieuw werd verhoord, beweerde hij volgens het parket dat hij nooit iets dergelijks had verklaard. “Hij beweerde dat de politie hem woorden in de mond had gelegd”, aldus de openbare aanklager.

Niet aanwezig

Nordin zelf is niet aanwezig op het proces. Ook zijn advocaten Hans Rieder en Louis De Groote bleven maandag weg uit de rechtbank. Zij menen dat hun cliënt niet rechtsgeldig werd gedagvaard. Omdat Nordin weigert zijn adres prijs te geven, stuurde het parket de dagvaarding naar zijn raadslieden. Tegen vijftig medebeklaagden vorderde de aanklager straffen van drie maanden tot tien jaar cel.

LEES OOK. “We werken voor mensen van wie we de namen niet noemen”

Wrakingsverzoek ‘Dikke Nordin’ afgewezen 

 

Het hof van beroep heeft het wrakingsverzoek dat Nordin El Hajjioui tegen de voorzitter van de drugskamer had ingediend, afgewezen. Het hof is niet van mening dat de rechtbank zich partijdig heeft opgesteld tegenover de verdachte. 

 

Voor de drugskamer van de correctionele rechtbank van Antwerpen was op 10 februari een grote zaak gestart tegen Frank ‘De Tank’ V en ‘Dikke’ Nordin El Hajjioui. Na de vordering hadden verschillende advocaten om een bijkomende conclusietermijn gevraagd. 

 

De rechtbank ging daarop in. De pleidooien zouden een dag later van start gaan, maar dat was niet naar de zin van de advocaten van Nordin El Hajjioui. Zij vroegen meer tijd. De rechtbank wilde de zittingsagenda niet aanpassen en daarin zag de verdediging van El Hajjioui een daad van partijdigheid. Ze dienden een dag later een wrakingsverzoek tegen de drie rechters in. De voorzitter weigerde zich terug te trekken, waardoor de zaak bij het hof van beroep terechtkwam. Die oordeelt nu dat de voorzitter zich inderdaad niet hoeft terug te trekken.  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen