4 brandstoffraudeurs die rode diesel hadden ontkleurd, moeten elk bijna 6,6 miljoen euro boete betalen

De correctionele rechtbank van Hasselt heeft 4 beklaagden veroordeeld voor brandstoffraude. De 4 vier ontkleurden bijna 2,2 miljoen liter rode diesel om accijnzen en btw te ontduiken. Ze kregen elk een boete van 6,6 miljoen euro. 3 beklaagden moeten 10 procent daarvan effectief betalen, de vierde het hele bedrag. 9 andere betrokkenen zijn vrijgesproken.

In een loods in Ham ontdekte de dienst Douane en Accijnzen vorige lente een ontkleuringsinstallatie, toen ze een tankwagen volgden naar de loods:Ā "Daar waren geluiden van werkzaamheden en compressoren te horen en er ontsnapten dampen uit de loods",Ā zegt advocaat Dennis Derwae namens de FOD FinanciĆ«n.Ā 

"Vanuit Ham vertrok een vrachtwagen naar een loods in Tielt waar de poort snel open en dicht ging. De firma in Tielt was in het verleden al bekend binnen een ontkleuringsdossier. In de loods in Ham werd voor meer dan 6 ton aan bleekaarde aangetroffen en voor ongeveer 16 ton aan lege zakken bleekaarde."

Zware boetes

Een veertiger uit Genk die in de loods aan het werk was, moet effectief een boete betalen van maar liefst 6,6 miljoen euro en ook een celstraf van 20 maanden uitzitten.Ā  2 mannen van 39 en 43 jaar krijgen elk 20 maanden cel met uitstel en een boete van zo'n 660.000 euro. De huurder van de loods in Ham, een 60-jarige man uit Peer, kreeg een celstraf van 15 maanden met uitstel en dezelfde boete. De diesel en al het materiaal werden verbeurd verklaard.

Meest gelezen