Pascal Broze

Bijna 500 Oost- en West-Vlamingen krijgen stalkingalarm: "Politie meteen ter plekke als ze zich bedreigd voelen"

In West-en Oost-Vlaanderen zullen zo'n 490 slachtoffers van stalking en partnergeweld een mobiel stalkingalarm krijgen. Daarmee kunnen ze de politie verwittigen als ze in gevaar zijn. Die staat dan binnen de tien minuten ter plekke. 

In ons land worden jaarlijks meer dan 20.000 aangiftes gedaan van stalking. Stalking betekent dat iemand over een langere periode wordt achtervolgd of lastig gevallen. De daders blijken vaak ex-partners die wanhopig proberen de relatie te herstellen of wraak zoeken. Regelmatig leidt stalking dan ook tot fysiek geweld en, in 110 gevallen per jaar, zelfs tot levensbedreigende situaties. 

Om drama's te voorkomen komt de federale overheid nu met een project waarbij slachtoffers van stalking een alarm kunnen krijgen. Het gaat om een echte, fysieke knop die je kan verbergen in je jaszak bijvoorbeeld en die in verbinding staat met je smartphone. Wanneer je de knop indrukt gaat er een signaal naar de noodcentrale, die meteen ook kan zien waar je bent. Bij alarm wordt er meteen een politieploeg gestuurd, die staat dan doorgaans binnen de tien minuten ter plekke om het slachtoffer en eventuele kinderen te beschermen.

Proefproject in Gent alvast succesvol

De knop is al een tijdlang uitgetest in Gent en zal nu ook elders in Oost-Vlaanderen en in West-Vlaanderen worden ingevoerd. De resultaten in Gent zijn alvast veelbelovend. Over een periode van vier jaar kregen zo'n 40 slachtoffers - uitsluitend vrouwen - een alarmknop. Ruim twintig keer is die ingedrukt. In tien gevallen werd daarop iemand gearresteerd. Bijna 90 procent van de vrouwen die het toestel gebruiken lieten weten zich een stuk veiliger te voelen. Eén van de grote voordelen is dat de knop zeer discreet is en dat de dader dus niet weet dat je de hulpdiensten hebt verwittigd. In veel gevallen ook bleek de knop na zes maanden niet meer nodig.

Alarmknop aanvragen

Wie een alarmknop wil, kan zich aanmelden bij de politie. Ook het CAW en OCMW kunnen mensen doorverwijzen om er één aan te vragen.

Meest gelezen