CHECK - Ja, hulpverleners in Oekraïne dragen vesten van brandweer Lommel

Op het internet circuleren beelden van een reddingsactie in de wijk Obolon in de Oekraïense hoofdstad Kiev na een recente luchtaanval van het Russische leger. Daarop zijn hulpverleners te zien die vesten van de brandweer van Lommel dragen. Het gaat om oude brandweerpakken die al in 2019 geschonken zijn en nu gebruikt worden door de Oekraïense brandweerlui.

Vanmorgen brak er in een appartementsgebouw in Obolon, een wijk in de Oekraïense hoofdstad Kiev, een brand uit na een Russische luchtaanval. De lokale brandweer en andere reddingseenheden kwamen ter plaatse. De State Emergency Service van Oekraïne laat weten dat er een dode en een tiental gewonden zijn gevallen.

Op hun Facebookpagina deelt de instantie ook een video over hoe de reddingsactie verliep. Onder andere op 0:43 seconden is een hulpverlener te zien die op zijn vest de woorden "BRANDWEER LOMMEL" heeft staan. De beelden werden al gebruikt door BBC World News en The Kyiv Independent. Via die nieuwskanalen bereikten de beelden een groot publiek op sociale media. 

Vraagtekens

Op sociale media vragen mensen zich af hoe  het komt dat de pakken in Oekraïne opduiken. Sommigen opperen dat het om geschonken uitrustingen gaat die nu in Oekraïne gebruikt worden. Anderen vragen zich af of er Belgische hulpverleners naar het oorlogsgebied zijn getrokken om te helpen. "Blijkbaar is hulp uit de rest van Europa gearriveerd want de brandweermannen dragen pakken van brandweer Lommel?", schrijft een Twitteraar.

Hoe controleer je zelf beelden of foto's? Enkele tips!

Videospeler inladen...

Geschonken pakken

Het gaat om Oekraïense hulpverleners die oude pakken van het brandweerkorps van de Limburgse stad Lommel dragen. Dat vertelt de brandweercommandant Jan Jorissen van brandweer Noord-Limburg aan Radio 2 Limburg. De pakken werden al in 2019 geschonken door de brandweer Noord-Limburg. De zone kreeg toen nieuwe uitrustingen. De schenking gebeurde via de Nederlandse organisatie Firefighters United-NL, die zich al jaren inzet voor het verzamelen en doneren van interventiekledij aan onder andere Oekraïne. 

Ook nu zamelen de Limburgse brandweerdiensten materiaal in om naar Oekraïne te sturen. "Ze hebben heel veel materiaal nodig", zegt brandweercommandant Jorissen. "We zijn via het orgaannetwerk van de brandweer in België materialen aan het inzamelen. Alleen moet het nu via een officieel kanaal en daar gaan we het nationale crisiscentrum voor inschakelen. We moeten dat via een officiële weg in Oekraïne krijgen, zodat het materiaal in goede handen terechtkomt."

Vorige week kwamen de Lommelse pakken voor het eerst in beeld na een raketaanval in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Brandweerlieden stutten er een gebouw in de oude interventiekledij. Dat is te zien op onderstaande foto.

Conclusie

  • Het klopt dat sommige Oekraïense hulpverleners een pak van de brandweer van Lommel dragen. Die claim op sociale media beoordelen we dus als waar.
  • De pakken werden al in 2019 door de brandweerzone Noord-Limburg geschonken en worden dus nu volop gebruikt in Oekraïne.
  • Het gaat niet om Belgische brandweerlui die naar Oekraïne zijn getrokken, zoals sommige twitteraars beweren. Dat is dus onwaar.
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.
 
Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Meest gelezen