Aangifte van een erfenis doen? Het kan voortaan op maat via ERFonline, de "Tax-on-web" van de nalatenschappen

De Vlaamse Belastingdienst lanceert ERFonline, een digitale module waarmee je een aangifte van een nalatenschap kan indienen en die zich automatisch aan de complexiteit van een erfenis aanpast. Het systeem heeft veel weg van Tax-on-web, de digitale module waarmee je je belastingaangifte kan invullen.

Elke erfenis is anders: de ene wilsbeschikking is heel eenvoudig, bij de andere heeft het heel wat voeten in de aarde om iedere erfgenaam te geven waarop zij, hij of die recht heeft.

Tot nu toe moest iedere kandidaat-erfgenaam hetzelfde papieren aangifteformulier invullen. Voor vele mensen is dat zo ingewikkeld dat ze de hulp van een notaris nodig hebben. Daar wil ERFonline iets aan doen.

De digitale module zorgt voor een aangifte op maat: hoe eenvoudiger het erfenisdossier, hoe eenvoudiger het aangifteformulier eruit ziet.

Tax-on-web

“Een aangifte in ERFonline begint met 9 gerichte vragen over het vermogen van de overledene”, zegt David Van Herreweghe, administrateur-generaal van de Vlaamse Belastingdienst. “Op basis van de antwoorden op die vragen, stelt het systeem een aangifteformulier op maat samen.”

Je hoeft dus niet meer alle velden van de aangifte te doorlopen. Het systeem stuurt je rechtstreeks naar de velden die voor jou relevant zijn. “Daardoor wordt het voor veel burgers gemakkelijker en toegankelijker om een eenvoudige aangifte van nalatenschap zelf te doen.”

Je kunt het vergelijken met het invullen van je belastingaangifte via tax-on-web volgens Van Herreweghe. “Ook in ERFonline krijg je uitleg via hulp-widgets, die je uitleg geven over juridische termen.”

Zelf verantwoordelijk

De gegevens die je als erfgenaam in ERFonline invoert, komen rechtstreeks in de systemen van de Vlaamse Belastingdienst terecht. Daardoor wordt de aangifte sneller verwerkt en kunnen er geen fouten voorkomen bij het overtypen van gegevens.

Pas wel op: net zoals bij tax-on-web blijf je als aangever zelf verantwoordelijk voor de juistheid en de volledigheid van je aangifte. Twijfel je? Of heb je te maken met een complex erfenisdossier? Dan blijft het aangewezen om een specialist in te schakelen, bijvoorbeeld een notaris.”

Meestal zijn er verschillende erfgenamen betrokken bij een nalatenschap, maar ze kunnen via het systeem elkaars gegevens niet inkijken. “Het digitale aangifteformulier bevat geen vooraf ingevulde persoons- of vermogensgegevens van de overledene, en ook niet van de aangevers. Zo garandeert de Vlaamse Belastingdienst de privacy van alle betrokkenen”, besluit Van Herreweghe.

Zo vind je ERFonline

Je kan de digitale modulle rechtstreeks vinden via de website van ERFonline. Ook via de het digitale loket van de Vlaamse belastingdienst kun je ERFonline raadplegen. Klik daar op "Mijn dossier" (opent in nieuw venster), meld je aan en klik op de knop "online aangifte toevoegen".

Je kan een aangifte ook nog altijd op papier invullen en per post opsturen, of je kan het document als pdf uploaden in "Mijn dossier"

Meest gelezen