Direct naar artikelinhoud
Nieuws

▶ ‘Ze liegen tegen jullie’: redactielid protesteert tegen oorlog op Russische staatstelevisie

▶ ‘Ze liegen tegen jullie’: redactielid protesteert tegen oorlog op Russische staatstelevisie
Beeld rv

‘Stop de oorlog. Geloof de propaganda niet, ze liegen tegen jullie.’ Midden in een live-uitzending van het journaal op het Russische Kanaal 1 kwam een medewerkster plots in beeld met een handgeschreven boodschap voor de Russische kijkers. De vrouw zou kort na haar actie gearresteerd zijn door de politie.

Het zou gaan om Marina Ovsyannikova, een medewerker van de Russische staatsomroep. Op de sociale media circuleert ook een video die ze vooraf zou hebben opgenomen. Daarin noemt Ovsyannikova de oorlog in Oekraïne een misdaad, en zegt ze spijt te hebben de voorbije jaren voor de staatszender te hebben gewerkt.

Twitter bericht wordt geladen...

“Ik heb Kremlinpropaganda gemaakt en schaam me daarvoor”, klinkt het. “We hebben stilzwijgend naar dit onmenselijke regime gekeken. Nu zal de hele wereld zich van ons afkeren en zullen onze nakomelingen niet in staat zijn om de schande van deze oorlog van zich af te spoelen.”

De vrouw zou kort na haar actie gearresteerd zijn door de politie. Ze riskeert een gevangenisstraf. In Rusland is het media verboden de oorlog in Oekraïne als oorlog of invasie te bestempelen. Officieel gaat het om een “speciale militaire operatie”.

De omroep onderzoekt het incident, meldt het Russische persbureau TASS. De beelden van de uitzending werden, in tegenstelling tot andere uitzendingen, niet beschikbaar gemaakt op de website van de omroep.

Twitter bericht wordt geladen...