Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsEnergiefactuur

Mazoutkorting van 200 euro en korting van 10 euro op volle autotank: federale regering heeft energieakkoord beet

Mazoutkorting van 200 euro en korting van 10 euro op volle autotank: federale regering heeft energieakkoord beet
Beeld Photo News

De federale regering heeft een akkoord bereikt over een pakket aan maatregelen om de energiefactuur te milderen. Dat bevestigen verschillende regeringsbronnen aan De Morgen. De kostprijs komt neer op 1,3 miljard euro. Vanochtend om 9.30 uur zal de regering het pakket maatregelen toelichten op een persconferentie.

Sneller dan verwacht zijn de federale ministers rond 23 uur maandagavond geland met een akkoord rond de energiefactuur. Zo komt er een verlaging van de btw op aardgas tot eind september, van 21 naar 6 procent. De eerder aangekondigde btw-verlaging op elektriciteit wordt verlengd van eind juni tot eind september. Idem voor het uitgebreide sociaal tarief van zo’n 1 miljoen gezinnen. “Eind september komt er een groot evaluatiemoment van de maatregelen”, zegt een regeringsbron.

Aan de pomp worden de accijnzen op diesel en benzine verlaagd met 0,175 euro per liter. Dat komt neer op een korting van 10 euro op een tank van 60 liter. Midden juni 2022 wordt deze maatregel geëvalueerd. Zodra de prijs onder de 1,7 euro per liter zakt, treedt er een cliquet-systeem in werking.

Het akkoord bevat voor elke partij wat wils. Op vraag van PS komt er bijvoorbeeld een eenmalige korting op de stookoliefactuur van 200 euro. Die zou via een cheque worden toegekend. Op aandringen van de groenen wordt dan weer een aangekondigde verhoging van de ticketprijzen door de NMBS afgewend. De regering zal de extra kosten van de spoorwegmaatschappij zelf dekken, zodat ze die niet hoeft door te rekenen aan de reizigers.

Opvallend: in het kader van de oorlog in Oekraïne besliste de federale regering ook nog om het systeem van tijdelijke werkloosheid, dat normaal afloopt op 31 maart, te verlengen tot eind juni. 

De totaalprijs van het energiepakket komt neer op 1,3 miljard euro. Daarvan zou 1,08 miljard euro gefinancierd worden via de meerontvangsten dankzij de hogere energieprijzen. De inspanning komt bovenop het vorige energiepakket van 1,1 miljard euro dat in februari werd beslist. Premier Alexander De Croo (Open Vld) zal de details van dit nieuwe akkoord dinsdagochtend om half tien toelichten op een persconferentie.

Eerder op de avond kondigde ook de Vlaamse regering al een energiepakket van 218 miljoen aan, met hogere premies voor warmtepompen en renovaties.