‘Terrorist’ kocht gasflessen voor huishoudelijk gebruik en is vrijgelaten

© BELGA

Majid A., de man die donderdagmiddag in Brussel is opgepakt wegens vermeende terroristische motieven, houdt vol dat hij de gasflessen die in zijn wagen zijn aangetroffen voor huishoudelijk gebruik heeft gekocht en dat hij helemaal geen plannen had om een aanslag te plegen. Hij is vrijdagmiddag vrijgelaten.

yb, tg

Donderdagmiddag omstreeks 14.00 u heeft de lokale politie van de zone Brussel-Zuid een voertuig gecontroleerd dat door een rode licht was gereden ter hoogte van de Hallepoort.

“Bij controle van het voertuig en de chauffeur hebben de politiemensen vastgesteld dat er zich twee gasflessen in de koffer bevonden. Gezien het verleden van de bestuurder en het feit dat hij niet wilde antwoorden op vragen van de politie, werd groot alarm geslagen”, zegt Denis Goeman van het Brusselse parket.

De bestuurder van het voertuig, Majid. A. (27) is gekend bij het gerecht. Hij was een vriend van Najim Laachraoui, een van de zelfmoordterroristen die zich op 22 maart van vorig jaar opbliezen op de luchthaven van Zaventem.

De geradicaliseerde man uit Schaarbeek trok enkele jaren geleden zelf naar Syrië om er te gaan vechten. Maar hij geraakte niet tot aan het front. De Turkse politie pakte hem op en zijn vader haalde hem terug naar hier.

In 2014 ondernam hij een tweede poging, samen met zijn vrouw, maar opnieuw werd hij opgepakt en teruggestuurd.

Hij werd na zijn uitlevering opgesloten in de gevangenis en kwam in 2015 vrij.

In 2016 veroordeelde het hof van beroep van Brussel hem tot een gevangenisstraf van 5 jaar wegens het deelnemen aan de activiteiten van een terroristische groep.

Ontmijningsdienst

“De ontmijningsdienst heeft vastgesteld dat hij één volle en één lege gasfles in de auto had. Er werd geen ontstekingsmechanisme aangetroffen”, bevestigde het parket van Brussel vrijdagmorgen.

“De man verklaart dat de gasflessen bestemd waren voor huishoudelijk gebruik. De man is vrijdagmiddag vrijgelaten”, zegt procureur Denis Goeman van het Brusselse parket.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen