©  VTM

Walter Damen ontmaskerd als verrader in ‘De Verraders’: “Als Jamie-Lee bleef volgen, waren we zeker van overwinning”

“Verraad binnen de verraders, dat had ik niet voorzien”, zegt Walter Damen. De Antwerpse advocaat en GVA-columnist was goed op weg naar de eindoverwinning in De Verraders, maar Jamie-Lee Six stak er een stokje voor. De actrice/influencer stemde hem weg, samen met een meerderheid van de bondgenoten. “Als de verraders nu niet winnen, is dat wel iets dat op haar rekening komt”, zegt Damen.

Eline Debie

Astrid Coppens zal met een glimlach naar de zesde aflevering van De Verraders gekeken hebben. Zij had Walter Damen weken geleden al in het vizier, maar het feit dat ze hem openlijk verdacht en niemand volgde, werd haar dood. Een aanval geleid door Niels Albert tijdens de vijfde ronde tafel betekende dan toch het einde voor de advocaat.

LEES OOK. GVA-columnist Walter Damen laat zich van meest onbetrouwbare kant zien in ‘De Verraders’: “Maar als advocaat lieg ik nooit”

“Ik ben een verrader”, bekende Walter na zijn verbanning. “Ik ben eigenlijk blij dat het achter de rug is. Dat meen ik uit de grond van mijn hart. Ik vond dat mijn limiet op was, ik begon moe te worden. Zij die in het begin van het spel dachten dat het leuk is om verrader te zijn, je vergist je. Ik heb altijd geweten dat als er een verrader zou sneuvelen, ik de eerste zou zijn en ik had nooit gedacht dat het zo lang zou duren.”

Op zucht van overwinning

Hoewel het Niels Albert was die een pleidooi tegen Damen afstak, wijt de advocaat zijn uitschakeling niet aan de ex-coureur. Wel aan zijn weinig trouwe collega-verrader Jamie-Lee. “Ze heeft ervoor gekozen om haar eigen spel te spelen, zonder Loïc en mij daarvan op de hoogte te brengen. Dat was tegen de afspraak. Als Jamie-Lee was blijven volgen, dan zaten we op een zucht van de overwinning. Dat vind ik spijtig, want je speelt het spel om te winnen.”

 ©  VTM

“Ze heeft niet enkel tegen mij gestemd, ze is ook tegen mij beginnen lobbyen”, klinkt het. “Het was een andere zaak geweest als we dat hadden besproken. Misschien was het tactisch wel een goed idee dat verraders op elkaar stemden om verwarring te zaaien. Dan had ik me er zelfs bewust uit laten spelen, zodat Loïc en Jamie-Lee samen konden winnen. Maar die bespreking is er niet geweest. Ik ben heel benieuwd om te zien wie er wint. Ik weet het zelf nog niet. Als we met drie waren samengebleven of we hadden op z’n minst besproken hoe we ’t zouden doen, dan denk ik dat we altijd hadden gewonnen. Nu is het afwachten.”

Goeie tv

In de aflevering van maandagavond insinueert de advocaat dat Jamie-Lee vooral voor entertainment wil zorgen met haar spel. “Walter Damen naar huis spelen, dat komt goed uit voor een influencer die wat extra volgers wil”, klinkt het in het heetst van de strijd. “Als ik het vanuit het standpunt van een tv-maker bekijk, dan zorgde ik voor saaie tv”, legt Damen uit. “Ik speelde het spel opdat alle verraders overleefden. Misschien dat Jamie-Lee dat te weinig echte tv vond en er daarom tegenin is gegaan. Dat is dan het verschil tussen iemand die dagelijks met die dingen bezig is, en een advocaat die een keer op tv komt.”

Damen wilde zelf zijn geloofwaardigheid niet op het spel zetten. “Als advocaat vond ik het belangrijk om betrouwbaar te blijven, zelfs als verrader. Loïc dacht daar trouwens hetzelfde over. We speelden het spel mee, maar we wilden er ook niet alles voor opofferen. Het vrijwillig akkoord tussen de verraders opblazen, had ik heel moeilijk gevonden.”

Kwaad bloed is er niet tussen de verraders. “Jamie-Lee en ik hebben het er niet meer over gehad en dat hoefde ook niet. Het was nooit persoonlijk, toch zeker niet van mij naar haar toe. Het blijft een spel.” Verder verdedigt de advocaat de bondgenoten, die van kijkers - en van Astrid - de kritiek krijgen te volgzaam te zijn. “Ik heb een beetje een hekel gekregen aan de term ‘schapen’. Die term doet hen onrecht aan. Je moet zelf maar eens proberen om drie verraders uit een groep van achttien mensen te halen. Dat is bijna onmogelijk. Dan is observeren en overleven om uiteindelijk de juiste uit te schakelen helemaal geen slechte tactiek.”

LEES OOK. Astrid Coppens erg populair bij kijkers ‘De Verraders’, maar: “Ik heb me alleen gevoeld in de groep”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER