Archieffoto van Belgische militairen (louter ter illustratie)

Liveblog - 2 militairen uit België naar Oekraïne vertrokken, Poolse vicepremier pleit voor internationale vredesmissie

Twee militairen zijn uit ons land naar Oekraïne vertrokken om tegen Rusland te vechten. Dat bevestigt minister van Defensie Ludivine De Donder (PS) aan VRT NWS. De onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland zijn voor vandaag afgelopen, morgen gaan ze voort. En de Poolse vicepremier pleit na een bezoek aan Kiev voor een "internationale vredesmissie" in Oekraïne. Volg de belangrijkste ontwikkelingen in deze blog.

IN HET KORT

  • Dag 20. Delegaties van Oekraïne en Rusland hebben opnieuw gesprekken gevoerd. Die verlopen "moeilijk", maar "er is ruimte voor compromissen". Morgen gaan ze voort. 
  • Opmerkelijk: de Poolse, Tsjechische en Sloveense premier reisden eerder vandaag naar de belegerde hoofdstad Kiev om president Zelenski te bezoeken. 
  • Na afloop pleitte de Poolse vicepremier voor een "internationale vredesmissie".
  • Kiev kende alweer een onrustige nacht. In en rond de stad waren er ontploffingen. Er blijken flatgebouwen vernield te zijn. Er is een avondklok van 1,5 dag afgekondigd.
  • Moldavië nadert een breekpunt. Het arme en kleine buurland van Oekraïne wordt overspoeld door vluchtelingen. 
  • Volgens cijfers van Unicef zijn er in deze oorlog 1,4 miljoen kinderen op de vlucht. Of omgerekend: bijna elke seconde vlucht een kind in Oekraïne.

Bovenaan de liveblog worden de belangrijkste berichten vastgepind, daaronder vind je alle berichten chronologisch.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Poolse vicepremier na ontmoeting met Oekraïense president Zelenski: "Stuur een internationale vredesmissie"

Polen heeft opgeroepen tot een NAVO-"vredesmissie" om Oekraïne te helpen. Dat verklaarde de Poolse vicepremier Jaroslaw Kaczynski in Kiev.

"Ik denk dat er behoefte is aan een vredesmissie van de NAVO - of een bredere internationale regeling - maar dan wel eentje die op Oekraïens grondgebied opereert, met toestemming van Kiev, en zichzelf kan verdedigen", aldus Kaczynski op een persconferentie die op de Poolse televisie werd uitgezonden. 

De vicepremier nam samen met de Poolse regeringsleider Mateusz Morawiecki en diens Tsjechische en Sloveense collega's deel aan een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en premier Denys Sjmyhal. 

Zelenski postte intussen op Telegram een video waarop alle deelnemers te zien zijn. "Jullie bezoek aan Kiev in deze voor Oekraïne moeilijke tijd is een sterk signaal van steun. We stellen dit zeer op prijs."

Lees meer over het opmerkelijke bezoek in dit artikel:

Twee Belgische militairen naar Oekraïne getrokken om mee te vechten tegen Rusland

Twee Belgische militairen zijn naar het front in Oekraïne getrokken om er mee te vechten tegen Rusland. Dat meldt Le Soir en is aan onze redactie bevestigd.

Een van beide militairen zou op voorhand zijn intentie kenbaar hebben gemaakt. Defensie zou daarop nog geprobeerd hebben hem op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. Hij nam ontslag voor hij naar Oekraïne vertrok. 

De andere militair is vertrokken zonder ontslag te nemen. "Hij is nu officieel onwettig afwezig", zegt Cédric Maes, woordvoerder van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). "Na 21 dagen kan er een koninklijk besluit worden opgemaakt om hem op staande voet te ontslaan." Hij wordt tijdens zijn afwezigheid niet betaald.

Geen van beide mannen is met wapens vertrokken. Defensie kan niet zeggen of ze hun uniformen in België gelaten hebben.

Het leger heeft de soldaten alleszins wel al gewaarschuwd. "Een dergelijke houding zal op geen enkele manier getolereerd worden en zal vervolgd worden als een daad van insubordinatie (het verzet van iemand lager in rang tegen iemand die hoger in rang staat, nvdr)", zo waarschuwde de stafchef van het leger, admiraal Michel Hofman, in een interne nota.

Zo'n 29.000 mensen geëvacueerd uit belegerde steden, grootste aantal uit Marioepol

Vandaag zijn zo'n 29.000 mensen via humanitaire corridors geëvacueerd uit belegerde steden in Oekraïne. Dat melden de Oekraïense autoriteiten. 

Zowat 20.000 inwoners hebben de zuidelijke havenstad Marioepol kunnen verlaten. Het gaat om mensen die per auto konden vertrekken. Volgens de burgemeester van de stad worden bussen en vrachtwagens met hulpgoederen nog steeds tegengehouden door het Russische leger. In het omsingelde Marioepol wordt zwaar strijd geleverd. Hulporganisaties spreken er over een humanitaire catastrofe.

Ook uit Soemi, in het noordoosten, konden duizenden inwoners geëvacueerd worden. Volgens het Rode Kruis zijn twee konvooien met in totaal meer dan 100 bussen onderweg naar Poltava, in het centrum van het land. Elke dag zijn er pogingen om dergelijke humanitaire corridors te organiseren. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar daarbij van tegenwerking.

Rudi Vranckx over bezoek buitenlandse premiers aan Oekraïne: "Onwaarschijnlijk grote symbolische geste"

“Een onwaarschijnlijk grote symbolische geste": zo noemt oorlogsverslaggever Rudi Vranckx het bezoek van de premiers van Polen, Tsjechië en Slovenië aan de Oekraïense president Zelenski in Kiev. “Ze willen Zelenski duidelijk een hart onder de riem willen. Het lijkt alsof ze naar Kiev zijn gekomen om te zeggen dat Oekraïne bij Europa hoort.”

Bekijk hier het volledige gesprek met Rudi Vranckx in “Laat”:

Videospeler inladen...

Aantal Oekraïense vluchtelingen opgelopen tot meer dan 3 miljoen

Al meer dan 3 miljoen Oekraïners zijn hun land ontvlucht. Dat meldt UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. De organisatie gaat ervan uit dat het aantal nog verder zal oplopen tot meer dan 4 miljoen. 

Het grootste deel van de vluchtelingen, zo'n 1,8 miljoen, wordt momenteel opgevangen in buurland Polen. Ook Slovakije, Moldavië, Hongarije en Roemenië vangen grote aantallen vluchtelingen op. Zo'n 300.000 mensen zijn intussen doorgereisd naar West-Europa, aldus UNHCR.

FOTO: Oekraïense vluchtelingen in Polen
AFP or licensors

Onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne gaan morgen voort

De onderhandelingen tussen delegaties van Rusland en Oekraïne zijn afgelopen voor vandaag en gaan morgen voort. Dat meldt de Oekraïense onderhandelaar Michajlo Podoljak, een adviseur van president Zelenski, op Twitter. De onderhandelingen waren om 14 uur vanmiddag van start gegaan en verliepen via videoverbinding.

"Het is een moeilijk proces. Er zijn fundamentele tegenstellingen. Maar er is zeker ruimte voor compromissen. Tijdens de onderbreking zal het werk voortgezet worden in werkgroepen", luidt het.

Reporter Bruno Beeckman verlaat Oekraïne: "Op de trein hoorde ik tragische getuigenissen van vluchtelingen"

Correspondent Bruno Beeckman heeft drie weken na het begin van de oorlog in Oekraïne, het land verlaten. “Na drie à vier weken vraag ik om vervanging, omdat je inschattingsvermogen na zo’n tijd wat minder wordt. Bovendien wil ik familie en vrienden niet tot het uiterste drijven”, vertelt hij.

Beeckman verliet Oekraïne per trein. “Op het centraal-station in Kiev zag ik urenlang hoe mensen afscheid van elkaar moesten nemen, niet weten of en wanneer ze elkaar zouden terugzien. Tijdens de rit hoorde ik tragische getuigenissen van mensen die nog maar net konden uitkomen.”

Bekijk hier het volledige interview met Bruno Beeckman (EBU) in “Terzake”:

Videospeler inladen...

Vlaams minister Somers over opvang vluchtelingen: "Het is behelpen, het kunnen niet overal vakantiedorpen zijn"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (open VLD) zegt dat Vlaanderen de doelstelling zal halen van 6.000 opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen tegen het einde van de week en 18.000 tegen het einde van de maand. "We zijn volop aan het opbouwen qua capaciteit en als we dat blijven doen, denk ik dat we er gaan geraken", zegt hij in "Terzake".

Een deel van de vluchtelingen wordt opgevangen bij mensen thuis. Daarnaast zijn het de lokale besturen die voor collectieve opvang moeten zorgen. Dat gebeurt onder meer in rusthuizen, kloosters, vakantiedorpen en leegstaande gebouwen. 

In een volgende fase zijn -indien nodig- ook nooddorpen gepland, met opvang in (kleine) wooncontainers. "Het zal behelpen zijn. We moeten daar niet flauw over doen", zegt Somers. "Het zullen niet overal vakantiedorpen kunnen zijn. Dat is onmogelijk, die capaciteit hebben we niet. Als we die nooddorpen willen realiseren, is de vraag: hoe gaan we dat doen, waar vinden we het materiaal? Dat is a hell of a job, maar iedereen werkt mee."

De minister benadrukt dat het heel moeilijk is om in te schatten hoeveel vluchtelingen er zullen komen, maar het kan oplopen tot 120.000 mensen in Vlaanderen. "In dat ergste scenario spreken we over een tienvoud van vorige asielcrisissen."

Bekijk het gesprek met minister Somers in "Terzake":

Videospeler inladen...

Olieprijs sluit opnieuw onder 100 dollar-kaap

De prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee is voor het eerst in bijna drie weken onder de kaap van 100 dollar gesloten.

Een vat  (159 liter) voor levering in mei sloot 6,53 procent lager op 99,91 dollar. In de loop van de handelsdag was de prijs al enkele malen onder de 100 dollar gegaan. Het is de eerste keer sinds dag twee van de Russische invasie in Oekraïne dat onder die grens afgesloten wordt.

Een vat de Amerikaanse oliesoort West Texas Internmediate (WTI) voor levering in april daalde 6,37 procent tot 96,44 dollar.

Oorlogsverslaggever Hans-Jaap Melissen in Kiev: “Deze nacht slaap ik in de kelder van mijn hotel”

“Het gaat hier al twee nachten zwaar tekeer, en het ergste moet nog komen. Ik slaap straks in de kelder van mijn hotel.” Dat vertelt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen vanuit Kiev.

“Afgelopen nacht ben ik wakker geworden door het zoeven van de raketten. Ik zit op de negende verdieping van een hotel, en het hele gebouw bewoog. Daarna bleef het akelig stil.” Pas na de avondklok kon Melissen de schade op straat opmeten. “Net zoals de dag ervoor, waren gebouwen en appartementencomplexen geraakt.”

Volgens Melissen blijven de Oekraïense inwoners niet bij de pakken zitten. “Ze gaan aan de slag om het puin te ruimen, en doen dat met goede moed. Sommigen vertellen dat ze gewend zijn geraakt aan deze manier van leven. Je ziet een vorm van onverstoorbaarheid, al is het ook een platgeslagen gevoel. Mensen zijn ontzettend moe.”

Komende nacht slaapt Melissen in de kelder van het hotel. “Het ergste wordt nu verwacht. In tijden waarin er naar een akkoord wordt gewerkt, zie je dat partijen zich militair nog even heel heftig laten opmerken. Daarom moet morgen iedereen ook overdag binnenblijven, de avondklok is tijdelijk een dagklok geworden."

Bekijk hier het interview met Hans Jaap Melissen in "Terzake":

Videospeler inladen...

VS-president Biden komt naar Brussel voor zowel NAVO-top als EU-top

De Amerikaanse president Joe Biden komt op 24 maart naar Brussel. Hij zal deelnemen aan een NAVO-top in het teken van de oorlog in Oekraïne en ook aan een EU-top. Dat laatste is uitzonderlijk.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg kondigde eerder vandaag al aan dat volgende week donderdag de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-lidstaten samenkomen op het hoofdkwartier van de verdragsorganisatie in Brussel. "We zullen het hebben over de Russische invasie in Oekraïne, onze sterke steun voor Oekraïne en de verdere versterking van de afschrikking en defensie van de NAVO", zegt hij op Twitter.

Vrouw die met protestbord op staats-tv in Rusland inbrak, vrijgelaten met boete

Marina Ovsjannikova, de vrouw die met een protestbord tegen de oorlog inbrak in een Russische nieuwsuitzending, is vrijgelaten. Ze is veroordeeld tot een boete van 30.000 roebel (zo'n 256 euro). Dat melden verschillende onafhankelijke Russische bronnen. Na haar protest werd ze opgepakt en was het lang onduidelijk waar ze was.

Lees hier meer:

Charles Michel belt opnieuw met Vladimir Poetin

Europese Raadsvoorzitter Charles Michel heeft opnieuw gebeld met de Russische president Vladimir Poetin. Dat maakt Michel zelf bekend op Twitter. Hij heeft Poetin opgeroepen de Russische "broederoorlog" met Oekraïne stop te zetten.

Het is sinds de inval van Rusland in Oekraïne niet de eerste keer dat Michel aan de lijn hangt met Poetin. Opnieuw maakte de Belgische oud-premier hem duidelijk dat de Europese Unie zich eensgezind aan de zijde van de Oekraïners schaart.

Michel riep Poetin op om onmiddellijk tot een staakt-het-vuren over te gaan en zijn leger uit Oekraïne weg te trekken. Ook de lopende onderhandelingen tussen Kiev en Moskou kwamen aan bod, waarbij de bescherming van burgerlevens de absolute prioriteit moet zijn, aldus Michel.

Nog volgens Michel moeten de Russen het "willekeurig bombarderen" van Oekraïense burgers stopzetten en humanitaire corridors mogelijk maken.

Oekraïense president geeft voor het eerst toe dat zijn land niet kan toetreden tot NAVO

De Oekraïense president Volodimir Zelenski geeft voor het eerst toe dat zijn land niet kan toetreden tot de NAVO. Dat was het belangrijkste argument voor Rusland om Oekraïne binnen te vallen. De uitspraak kan begin van uitweg bieden uit de crisis, maar dat wil nog niet zeggen dat Oekraïne plooit. Ook voor Rusland zou dit een manier bieden om een punt te zetten achter een oorlog die mogelijk lang en erg duur zou kunnen worden.

Lees hier meer:

Rusland wacht uitsluiting niet af en stapt zelf officieel uit Raad van Europa

Rusland is officieel uit de Raad van Europa gestapt, een mensenrechtenorgaan met bijna 50 lidstaten. Het hoofd van de Russische delegatie in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa heeft een brief van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov overgemaakt aan de secretaris-generaal van de Raad van Europa.

Rusland kiest er dus zelf voor om uit de Raad te stappen en vermijdt zo dat het uit de Raad gezet wordt. Eerder had de Oekraïense president Volodimir Zelenski daar al toe opgeroepen. Op dit moment is Rusland enkel geschorst.

De Raad van Europa is een orgaan dat losstaat van de Europese Unie. De Raad van Europa werd opgericht in 1949 en behandelt hoofdzakelijk mensenrechten. Aan de Raad van Europa is ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gekoppeld, niet te verwarren met het Europees Hof van Justitie (dat bij de Europese Unie hoort).

Gevluchte kinderen krijgen in Koksijde afstandonderwijs van hun leerkrachten in Oekraïne

In het vakantiehuis "La Rose des Sables" in Koksijde worden op dit ogenblik een 40-tal Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Opmerkelijk is dat de kinderen en jongeren die er wonen nog altijd les krijgen van hun leerkracht in Kiev, maar dan online. "Het doet wat denken aan de lockdown", zegt Heidi Madou die de vluchtelingen begeleidt, "toen ook onze kinderen afstandsonderwijs volgden."

Lees hier meer:

Meest gelezen