OVERZICHT. Ontploffingen in Kiev, “Rusland lijft meer dan 40.000 Syriërs in”

In de vroege ochtend werden vandaag ontploffingen gehoord in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Verder berichtte het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten dat Rusland 40.000 Syrische strijders ter beschikking zou hebben.

Charlotte Van Campenhout

• In het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn dinsdagochtend minstens drie zware ontploffingen gehoord. Dat melden verschillende journalisten van het Franse persagentschap AFP ter plaatse.

• In zijn laatste toespraak vroeg Zelenski in het Russisch de Russische troepen te kiezen voor waardigheid: het neerleggen van de wapens en niet voor schaamte doorgaan met de oorlog.

• In dezelfde toespraak zei Zelenski dat de onderhandelingen met Rusland dinsdag zullen worden voortgezet. Hij zei ook dat hij met de Israëlische premier Naftali Bennett heeft gesproken als onderdeel van een onderhandelingspoging om de oorlog met Rusland “met een eerlijke vrede” te beëindigen.

• Zelenski bedankte verder de Russische tv-medewerker die maandagavond een uitzending onderbrak om “nee tegen oorlog” te roepen. De vrouw zou intussen opgepakt zijn. Zelenski bedankte alle Russen die in opstand komen tegen de oorlog.

LEES OOK. De snelste weg naar een enorm conflict: waarom hét verzoek van Zelenski aan het Westen niet ingewilligd kan worden

• Rusland zou meer dan 40.000 Syrische militieleden ter beschikking hebben die aan de oorlog in Oekraïne kunnen deelnemen. Ze zouden een “salaris en privileges” beloofd zijn en het gaat dus niet om vrijwilligers. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

• Volgens de autoriteiten in Kiev hebben maandag slechts zeven van de geplande tien vluchtcorridors over het hele land hun doel bereikt. In totaal konden ongeveer vierduizend mensen in veiligheid worden gebracht.

• Volgens Oleksiy Arestovich, de adviseur van Zelenski’s stafchef, zou de oorlog in Oekraïne in mei voorbij moeten zijn omdat Rusland tegen dan geen middelen meer zou hebben om de invasie gaande te houden.

• De Orthodoxe Kerk van Oekraïne beschouwt de strijd van het Oekraïense leger tegen de Russische troepen niet als een zonde. “Wij als volk streven niet naar de dood van hen die onze buren zijn. Maar nu ze onze huizen binnenvallen, beschermen we onze familie en ons vaderland”, klonk het onder meer.

LEES OOK. De sjerp is vervangen door een wapen: hoe de Oekraïense burgemeesters uitgroeien tot verzetsleiders

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER